Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Spotkanie blogerów

12.12.2017

 

Województwo Podlaskie raczy nas nie tylko pięknymi krajobrazami, ale również niepowtarzalnymi smakami. To właśnie tu łączą się kuchnie Litwinów, Białorusinów
i Ukraińców, którzy osiedlili się na tych terenach. Charakteryzując kuchnię Podlasia można określić ją dwoma słowami – prosta i energetyczna.

7 i 8 grudnia blogerzy i przedstawiciele mediów kulinarnych odbyli niezwykłą przygodę po smakach Podlasia. Podczas trwających dwa dni warsztatów uczestnicy poznali produkty i potrawy charakterystyczne dla regionu.

Malowniczo położone gospodarstwo „Białowieskie Sioło” było miejscem, w którym uczestnicy mieli okazję skosztować charakterystycznego dla Podlasia obiadu. Podczas warsztatów kulinarnych przygotowano tradycyjne lokalne potrawy, jak np. pierogi z farszem z ryb wędzonych aromatyzowane trawą żubrówką. Warsztat prowadziła ceniona białostocka szefowa kuchni, znana propagatorka wykorzystania w kuchni podlaskich produktów regionalnych Joanna Jakubiuk. W trakcie warsztatów i degustacji korzystano z wyrobów, wiedzy i doświadczenia lokalnych producentów takich, jak Dary Natury (p. Mirosław Angielczyk) czy Leśny Dworek (p. Małgorzata Ostapowicz). Pokaz przygotowania kartaczy przygotowała Pani Monika Kosiorek Olbryś z Zajadu Herbu Wielbud, a pokaz lepienia pierogów - p. Małgorzata Ostapowicz. Uczestnicy spotkania mogli także wziąć udział w pokazie przygotowania regionalnego ciasta marcinka prowadzonym przez p. Marię Sapiołko z Dworu Bartnika.

Po zakończeniu warsztatów odbył się Wieczór Kulinarny, podczas którego omawiano podlaskie zwyczaje kulinarne i aspekty wytwarzania żywności. Goście zostali poczęstowani między innymi kiszką mięsną z Sioła Białowieskiego, spróbowali babki ziemniaczanej i pielemieni. O swoich produktach i metodach ich wytwarzania opowiadali między innymi p. Marcin Bielecki (producent sera korycińskiego wpisanego do rejestru Chronionego Oznaczenia Geograficznego) i p. Barbara Żeliszczak z firmy Sery Basi. Liczne wyroby przywieźli przedstawiciele podlaskich masarni: Tadeusz i Alina Protasiewiczowie z masarni Protasiewicz, Ireneusz Koliński (Masarnia Kolinek) oraz pani Małgorzata Wojtach reprezentująca masarnię „Biebrzańskie Smaki”. Nie należy zapomnieć o wspaniałym, dojrzewającym pierniku przywiezionym przez siostry Wilińskie z Kuchni Dobromil, fenomenalnych kiszonkach od państwa Sienkiewiczów, o rozmaitych olejach przywiezionych przez panią Magdalenę Tomaszewską z Olejowego Raju czy warzywach ekologicznych z Gospodarstwa Ekologicznego U Rydzewskich, reprezentowanego przez Sylwię Rydzewską. Do licznej już reprezentacji gospodarstw agroturystycznych dołączyli państwo Buszko z Gospodarstwa Agroturystycznego Romir oraz pan Bogdan Potocki z agroturystyki Na końcu świata.

Drugiego dnia uczestnicy mieli okazję skosztować regionalnego śniadania, po którym wyruszyli w podróż przez środek Puszczy Białowieskiej do miejscowości Narewka. Pierwszym punktem wizyty był Dwór Bartnika, w którym znajdowała się bogata kolekcja pamiątek związanych z pszczelarstwem. Ostatnim miejscem wizyty był pięknie położony Bojarski Gościniec – nie zabrakło obfitego obiadu, na który składał się pasztet domowy z żurawiną, bulion z dziczyzny z lanymi kluskami oraz gulasz z mięsa jelenia z warzywami podany z babką ziemniaczaną.

Tym jakże smacznym akcentem zakończyła się dwudniowe odkrywanie smaków podlasia. Były to dwa intensywne, podczas których przedstawiciele mediów opiniotwórczych mogli poznać kuchnie województwa podlaskiego, a lokalni producenci pokazać swoje wyroby.

 

Lista producentów podlaskich specjałów kulinarnych, którzy zaprezentują swoje wyroby zamieszczamy poniżej:

Anna Sienkiewicz

Marek Sienkiewicz

Dawid Olesiuk

Marcin Bielec

Tadeusz Protasiewicz

Barbara Żeliszczak

Sylwia Rydzewska

Monika Kosiorek Olbryś

Elżbieta Nadolna

Małgorzata Ostapowicz

Walentyna Pietraszuk

Marta Grzelak

Maria Sapiołko

Mirosław Angielczyk i Jolanta Angielczyk

Bogdan Potocki

Magdalena Tomaszewska

Ireneusz Koliński

Małgorzata Wojtach 

Mirosława Buszko

Roman Buszko

Małgorzata Wińska

 

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009