Krótkie łańcuchy dystrybucji - włoskie doświadczenia
Krótkie łańcuchy dostaw żywnością cieszą się coraz większym zainteresowaniem, nie tylko we Włoszech, lecz również w całej Europie. Taka forma dystrybucji jest ważnym narzędziem rozwoju rynków lokalnych, jak też typowych dla swych regionów produktów żywnościowych oraz szeroko pojętej gospodarki wiejskiej. Włoski Instytut odpowiedzialny za wsparcie rynku żywności, czyli ISMEA (Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare) przyjrzał się uwarunkowaniom sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych i krótkiego łańcucha dostaw, pod kątem diagnozy i oceny stanu faktycznego oraz perspektyw tego zjawiska. Na uwagę zasługuje ambitne podejście do tematu, które przejawia się oceną możliwości wykorzystania produktów lokalnych w turystyce, gastronomii oraz zbiorowym żywieniu (np. w placówkach zdrowia, stołówkach szkolnych). Efektem jest wydane w 2017 r. opracowanie Opportunità e minacce per la filiera corta e la vendita diretta in Italia, czyli Szanse i zagrożenia dla krótkiego łańcucha dostaw i sprzedaży bezpośredniej we Włoszech.
Włosi są uznawani za liderów sprzedaży bezpośredniej. Warto zapoznać się z ustaleniami, które zdają się być bliskie również i polskim producentom. Sekretariat Regionalny KSOW województwa podlaskiego podjął się przetłumaczenia tego ciekawego opracowania. Zachęcamy do zapoznania się z nim.
[kliknij na okładkę, aby pobrać tłumaczenie w formacie .pdf]
Dziękujemy Panu Fabio del Bravo z ISMEA za zgodę na przetłumaczenie analizy i jej rozpowszechnianie.