Konsultacje dotyczące założeń wyjazdu studyjnego
Wyjazd studyjny dot. serów
Informujemy, że SR KSOW województwa podlaskiego przystąpił do opracowania koncepcji związanej z realizacją wyjazdu studyjnego dot. rejestracji i wprowadzania do obrotu serów regionalnych. Mając na względzie jak najlepsze dopasowanie programu wizyty do oczekiwań mieszkańców regionu zwracamy się z uprzejmą prośbą o przekazywanie ewentualnych uwag i sugestii dotyczących wyjazdu.
Zakładany cel wyjazdu:
Celem wizyty studyjnej dot. serowarstwa jest rozwinięcie współpracy międzynarodowej w zakresie rejestracji i wprowadzania do obrotu serów regionalnych. Liczymy, że wizyta będzie cennym elementem rozwoju naszego województwa, które słynie z produkcji mleka. Szczególny nacisk kładziemy na higienę i bezpieczeństwo produkcji oraz zagadnienia promocji i rejestracji produktów certyfikowanych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne/Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO/PGI). Uczestnikami wyjazdu będą producenci oraz przedstawiciele organizacji i instytucji współpracujących w przedmiotowym zakresie.
Miejsce wizyty:
Na miejsce wizyty założono Francję lub Włochy ze względu na największe doświadczenie tych krajów w produkcji serów regionalnych.
Zakres zagadnień, które pojawią się w programie wizyty:
zagadnienie 1: przykład wprowadzania serów do obrotu na zasadach sprzedaży lokalnej (bez możliwości sprzedaży na terenie całego kraju)
- sposób realizacji: wizyta w odpowiednim zakładzie/ gospodarstwie rolnym, które dostarcza produkty do lokalnej sieci detalicznej, przedstawienie specyfiki produkcji, możliwość zadawania pytań i dyskusji
zagadnienie 2: przykład wprowadzania serów PDO/PGI do obrotu na małą skalę na zasadach produkcji zatwierdzonej (z możliwością sprzedaży na terenie całego kraju),
- sposób realizacji: wizyta w odpowiednim zakładzie, przedstawienie specyfiki produkcji, możliwość zadawania pytań i dyskusji
zagadnienie 3: powiązanie produkcji serów PDO/PGI z turystyką i agroturystyką
- sposób realizacji: wizyta w odpowiednim obiekcie turystyki wiejskiej, którego oferta przewiduje zwiedzanie serowarni oraz możliwość zakupu produktu.
zagadnienie 4: zaangażowanie samorządu lokalnego w promocję produktów PDO/PGI
- sposób realizacji: organizacja spotkania z przedstawicielem samorządu, prezentacja oraz dyskusja.
zagadnienie 5: zasady bezpieczeństwa i higieny produkcji
- sposób realizacji: organizacja spotkania z przedstawicielem terenowej służby odpowiedzialnej za bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego.
zagadnienie 6: działania lokalnych grup działania i/lub francuskiej/włoskiej sieci współpracy (National Rural Network)
- sposób realizacji: organizacja spotkania z przedstawicielem LGD/miejscowej sieci (National Rural Network).
zagadnienie 7: produkcja mleka na potrzeby serów PDO/PGI i kooperacja producentów mleka
- sposób realizacji: wizyta w gospodarstwie rolnym produkującym mleko na potrzeby sera PDO/PGI, prezentacja metody hodowli zwierząt i produkcji mleka, dyskusja oraz spotkanie z przedstawicielem firmy/organizacji rolników produkujących ser PDO/PGI na zasadach wspólnego przetwarzania mleka z wielu gospodarstw w jednej serowarni.
zagadnienie 8: wspólne działania na rzecz promocji i sprzedaży produktów PDO/PGI
- sposób realizacji: organizacja spotkania dotyczącego zakresu tematycznego.
Termin wizyty: maj - czerwiec 2011 r.
Czas trwania wizyty: 4 pełne dni na realizację programu na miejscu we Francji/Włoszech oraz maksymalnie 2 dni na dojazd i 2 dni na powrót.
Liczba uczestników: wyjazd kierowany jest do 25 osób
Transport: autokar
Forma realizacji:
SR KSOW przewiduje ogłoszenie przetargu nieograniczonego na usługę polegającą na kompleksowej organizacji wyjazdu studyjnego wraz z przygotowaniem i realizacją programu wizyty w oparciu o powyższe założenia.