Aktualizacja zespołu tematycznego ds. jakości żywności
Zainteresowanych kontynuacją prac, dołączeniem do zespołu lub zmianą przedstawiciela prosimy o kontakt.
Krótko o zespole tematycznym
Zespół tematyczny powstał w 2018 r. m. in. w celu wymiany wiedzy w zakresie wsparcia rozwoju sektora żywności wysokiej jakości w województwie podlaskim – w tym ekologii, oznaczeń geograficznych, budowie regionalnego systemu jakości żywności oraz wsparcia producentów w spełnianiu wymogów formalnych związanych z wprowadzaniem żywności do obrotu.
W skład zespołu wchodzą:
- członkowie Wojewódzkiej grupy opiniodawczo-doradczej KSOW, którzy wyrazili zainteresowanie dołączeniem,
- pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego,
- zewnętrzni eksperci i specjaliści.
Jak działa Zespół?
Uczestnictwo w zespole odbywa się w ramach kompetencji reprezentowanych instytucji lub woluntarystycznie, przy czym w uzasadnionych przypadkach możliwe jest uzyskanie zwrotu kosztów podróży związanych z uczestnictwem w spotkaniu zespołu tematycznego lub w ramach zadań realizowanych przez jej członków.
Zaangażowanie w prace grupy w przeważającej części polega na bieżących kontaktach telefonicznych lub poprzez pocztę e-mail – w miarę potrzeb oraz zakresu posiadanych doświadczeń. Warto zaznaczyć, że efekty działania zespołu są proporcjonalne do zaangażowania jego członków, w tym zwłaszcza chęci do ustawicznej współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego – w szczególności z działającą w jego strukturach inicjatywą Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego (więcej informacji na stronie PCPL.wrotapodlasia.pl).
Zgodnie z dotychczasowymi ustaleniami, zespół nie obwarował się określonym regulaminem pracy, członkowie zespołu angażują się w miarę swych pomysłów, bieżących zobowiązań zawodowych, a wszelka wymiana inicjatyw, doświadczeń i poglądów odbywa się w oparciu o życzliwe zasady partnerskie.
Potrzeba aktualizacji składu zespołu wynika ze zmian personalnych w Grupie Roboczej ds. KSOW, która miała miejsce w październiku 2019 r., czynników o charakterze personalnym lub losowym, jak też mając na względzie otwartość i okresowy przegląd struktury.
Co zrobić, aby nadal uczestniczyć lub dołączyć do Zespołu?
Osoby zainteresowane udziałem (członków GR KSOW, zewnętrznych ekspertów i specjalistów) prosimy o zapoznanie się z klauzulą informacyjną RODO [pobierz plik pdf 355KB]. Na zgłoszenia kandydatów nadsyłane na e-mail produkty@wrotapodlasia.pl oczekujemy w terminie do 18 maja 2020 r. (wystarczy napisać zdanie lub dwa - nie wymagamy określonego formularza).
Dotychczasowych członków prosimy o potwierdzenie chęci kontynuowania uczestnictwa w pracach zespołu.
Odnośnie kandydatów będących zewnętrznymi ekspertami i specjalistami zastrzegamy ewentualność dokonania selekcji pod kątem przydatnych kompetencji w zakresie jakości żywności.
Więcej informacji
Jeśli potrzebujecie Państwo więcej informacji, prosimy o kontakt na wyżej wskazany adres e-mail lub pod nr tel. 85-66-54-826.