„Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich”
Gmina Boćki w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Boćkach realizuje operację pn. „Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich”.
Celem operacji jest zachęcenie mieszkańców wsi do podejmowania inicjatyw służących rozwojowi wsi, promocji życia na wsi a także promowania dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Podlasia w tym przekazywanie tradycji dzieciom i młodzieży poprzez udział w organizowanych w ramach projektu wydarzeniach w tym konkursach kulinarnych i warsztatach.
Grupę docelową konkursów kulinarnych stanowić będą mieszkańcy obszarów wiejskich w tym Koła Gospodyń Wiejskich oraz grupy nieformalne z terenu Gminy Boćki. Uczestnikami warsztatów kulinarnych będą dzieci i młodzież z terenu Gminy Boćki.
W ramach operacji przewidziane są następujące działania:
1. Konkursy kulinarne:
- Etap I tradycyjne danie mięsne – termin 20 września 2020 r. od godz., 15:00 (transmisja online)
- Etap II tradycyjne dania z wykorzystaniem nabiału – termin 28 września 2020 r. od godz., 15:00 (transmisja online)
- Etap III tradycyjne desery/ciasta – termin 09 października 2020 r. od godz., 15:00 (transmisja online)
- Etap IV Konkurs finałowy – tradycyjny stół podlaski (danie główne, przystawki min. 2, deser) – termin 11 października 2020 r. od godz. .14:00 (plac za Urzędem Gminy Boćki, ul. Plac Armii Krajowej 3, 17-111 Boćki; formuła otwarta dla mieszkańców)
2. Warsztaty kulinarne z przygotowywania tradycyjnych potraw dla dzieci i młodzieży:
• 4 warsztaty organizowane w Gminnym Ośrodku Kultury w Boćkach, ul. Dubieńska 11, 17-111 Boćki, termin wrzesień 2020 r. (informacja terminie oraz zgłoszeniach na warsztaty zostanie umieszczona na stronie internetowej Gminy Boćki oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Boćkach).
3. Druk i dystrybucja publikacji zawierającej przepisy na tradycyjne potrawy przygotowywane w ramach zorganizowanych konkursów kulinarnych.
Operacja ma na celu zwiększenie wiedzy na temat dziedzictwa kulturowego, zwyczajów i tradycji Podlasia, możliwości wykorzystania produktów regionalnych oraz pozyskanie nowych doświadczeń przez mieszkańców Gminy Boćki. Zrealizowane działania w tym konkursy i warsztaty kulinarne oraz wydana publikacja z tradycyjnymi przepisami przyczynią się do promocji dziedzictwa kulinarnego Podlasia. Efektem operacji będzie również zwiększenie współpracy międzypokoleniowej poprzez możliwość przekazania młodszym pokoleniom tradycji lokalnych społeczności przeprowadzonych warsztatów skierowanych do dzieci i młodzieży.
Regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dot. konkursów kulinarnych znajduje się poniżej. Wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy należy przesłać do dnia 04.09.2020 r. do godz. 16.00 na adres e-mail: m.korniluk@gminabocki.pl bądź bezpośrednio do Urzędu Gminy Boćki, ul. Plac Armii Krajowej 3, 17-111 Boćki.
W przypadku pytań prosimy o kontakt pod nr tel. 85 731 96 10, e-mail: m.korniluk@gminabocki.pl.
Regulamin konkursu