"Podlaskie smaki nad Odrą"
W dniach 7-8 maja specjały z naszego regionu gościły w Szczecinie na Pikniku nad Odrą. Tłumnie odwiedzający imprezę goście, jako jedną z atrakcji mieli możliwość uczestnictwa w prezentacji Listy Produktów Tradycyjnych organizowanej z udziałem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz 11 województw. W ramach środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich nasz region przygotował punkt informacyjno-degustacyjny z takimi produktami jak babka i kiszka ziemniaczana, kołduny litewskie, kapusta oraz ogórek kiszony znad Narwi, ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny oraz ser koryciński swojski, wędzonka, chleb domowy na kalmusie z Puńska, sękacz sejneński, masło tradycyjne z Filipowa, miód wielokwiat z Sejneńszczyzny i sery białe deserowe litewskie.
.
Degustacje odbywały się naprzemiennie z prezentacjami wykonywania produktów: pieczenia chleba, wyrobu babki ziemniaczanej, pierogów, czy też pokaz ubijania masła. Wszystkie pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a każdemu z nich towarzyszyły tłumy odwiedzających. Wiele osób, które zasmakowały w lokalnych specjałach z województwa podlaskiego wyraziło zainteresowanie przyjazdem do naszych kwater agroturystycznych. Produkty były prezentowane przez gospodynie działające w stowarzyszeniu Bardzo Aktywna Wieś BARWA (gm. Zabłudów). Panie nie ograniczały się w swych pokazach do częstowania przechodniów – udzielały również wyczerpujących informacji nt. przepisów oraz oferty przyrodniczo-kulturalnej regionu. Dzięki swojemu darowi przekonywania umiały zachęcić gości do spróbowania swoich sił w wyrabianiu produktów regionalnych – np. ubijaniu masła.