Ser Wiżajny na drodze do rejestracji
W dniach 21-22 maja w Wiżajnach Sekretariat Regionalny KSOW zorganizował spotkanie producentów sera, członków i sympatyków Stowarzyszenia "Macierzanka" z ekspertem ds. produktów regionalnych Jakubem Jasińskim.
Spotkanie miało za zadanie zainicjować proces rejestracji sera Wiżajny w europejskim systemie chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych. Dodatkowo uczestnicy mieli możliwość zapoznać się z doświadczeniami włoskimi w zakresie współpracy międzyinstytucjonalnej na rzecz rozwoju regionu w oparciu o produkty regionalne. Podsumowaniem spotkania były warsztaty oraz wizyta w gospodarstwach serowarskich, w oparciu o które wypracowano najpilniejsze kierunki działań na rzecz rozwoju i promocji sera Wiżajny. Zebrane materiały posłużą ekspertowi do wypracowania dokumentu będącego wskazówką w zakresie kolejnych kroków mających doprowadzić do rejestracji produktu przez Komisję Europejską.