Podlaskie przysmaki na targach POLAGRA FOOD w Poznaniu
W dniach 11-14 września 2011 r. Sekretariat Regionalny KSOW wojewóztwa podlaskiego gościł na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, odbywających się równolegle z POLAGRA FOOD.
Nasze stoisko promowało regionalną kuchnię wspólnie ze Stowarzyszeniem Bardzo Aktywna Wieś „BARWA”, której to członkinie przygotowały degustację. Na stoisku informacyjno-degustacyjnym znalazły się sery podpuszczkowe oraz twaróg hajnowski, wędzonka, ogórki kwaszone znad Narwi, sękacz sejneński, miód wielokwiat z Sejneńszczyzny, chleb staropolski żytni oraz masło tradycyjne z Filipowa.
Nie zabrakło również kiszki i babki ziemniaczanej, które wzbudziły prawdziwy zachwyt wśród odwiedzających. Ta charakterystyczna dla naszego regionu potrawa jest zupełnie nieznana w tej części kraju. Jak co roku podczas Targów „Smaki Regionów” odbył się krajowy finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, na którym wręczone zostały nagrody „Perła 2011”. W tym roku aż trzy produkty z województwa podlaskiego otrzymały to prestiżowe wyróżnienie: Ser Narwiański „dojrzewający”, Kumpiak Podlaski oraz Węgorz po Rajgrodzku. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Uczestnictwo województwa podlaskiego w targach Smaki Regionów” w Poznaniu było jednym z działań realizowanych przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. W tym roku na targach POLAGRA FOOD swoją ofertę zaprezentowało 280 wystawców z branży mięsnej, mleczarskiej, cukierniczej, spożywczej i alkoholowej. Bogatej i różnorodnej ekspozycji wystawców POLAGRA FOOD 2011 towarzyszyła moc międzynarodowych,branżowych wydarzeń: wystaw, konkursów, prelekcji, kongresów i warsztatów.