„Smaczne warsztaty kulinarne – ostoją tradycji obszarów wiejskich”
W dniach 20-21 października 2011r. w Piątnicy/ k. Łomży odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Smaczne warsztaty kulinarne – ostoją tradycji obszarów wiejskich”, współfinansowane w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2010 – 2011 ze środków Unii Europejskiej, w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Warsztaty zorganizowane zostały przez Fundację Forum Inicjatyw Rozwojowych, na zlecenie Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz Podlaskiej Izby Rolniczej. Wzięło w nich udział 50 osób, w tym członkinie kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu łomżyńskiego, kolneńskiego i wysokomazowieckiego.
Celem warsztatów było zdobycie wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie przygotowywania i wytwarzania produktów tradycyjnych oraz regionalnych pochodzących z naszego regionu. Pierwszego dnia uczestnicy nauczyli się m.in. w jaki sposób przygotować tradycyjną palcówkę, bliny, ciasto drożdżowe.
W drugim dniu warsztatów odbyła się konferencja, podczas której uczestnicy otrzymali m.in. informacje i praktyczne porady dotyczące rejestracji produktów regionalnych. Prelegenci zachęcali także do zakładania własnej działalności gospodarczej związanej z kulinariami oraz agroturystyką. Uczestniczki wymieniały doświadczenia w zakresie prawno-administracyjnych aspektów zakładania i prowadzenia działalności.
Jednocześnie wyrażono chęć dalszego uczestnictwa w tego typu warsztatach, m.in. ze względu na możliwość otrzymania wsparcia informacyjnego, promocyjnego i doradczego w zakresie rozwoju na obszarach wiejskich, np. poprzez zgłoszenie produktu regionalnego, czy zakładanie kwater agroturystycznych.