Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konkurs "Produkt europejski z Podlaskiego" rozstrzygnięty

10.02.2012

9 lutego odbyło się posiedzenie komisji konkursowej „Produkt Europejski z Podlaskiego”. Jest to konkurs na produkt rolny lub środek spożywczy kwalifikujący się do rejestracji w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

Wszystkie dwa nadesłane produkty uzyskały bardzo wysoką ocenę komisji, a są to:  Ser z Wiżajn zgłoszony przez stowarzyszenie Macierzanka oraz Miód Lipiec Białowieski” zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.

W konkursie mogli uczestniczyć wyłącznie producenci, którzy są zrzeszeni i wytwarzają produkty według wspólnej specyfikacji. Konkurs jest inicjatywą Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa. Zgłoszenia są dwa, więc można odnieść wrażenie o niewielkiej ilości zgłoszeń, lecz trzeba pamiętać jak wysokie wymagania postawiliśmy naszym producentom - mówi Ewa Kulikowska Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich, przewodnicząca komisji.

-Wybraliśmy dwa różne produkty, ale ściśle związane z promocją Województwa Podlaskiego, już sam proces rejestracji jest elementem promocyjnym, i może przełożyć się na sprzedaż – przekonywali członkowie komisji

Konkurs ma na celu pomoc producentom  w rejestracji swojego produktu w europejskim systemie nazw, jak też  rozpropagowanie idei unijnej rejestracji produktów rolnych i środków spożywczych na terenie  województwa. W ramach pozyskanych środków laureaci otrzymają możliwość opłacenia zleceń lub usług, które będą stanowiły podstawę do złożenia wniosku o rejestrację unijną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Za uzyskane pieniądze można będzie między innymi opłacić badania laboratoryjne, badania konsumenckie i wsparcie ekspertów którzy pomogą w procesie rejestracji.

3 stycznia Zarząd Województwa Podlaskiego przyjął uchwałę w sprawie konkursu „Produkt europejski z Podlaskiego”  przeznaczając na ten cel 30 000 zł. Ta kwota została podzielona po równo na dla obu grup zgłaszających.

Laureatów wyłoniła komisja powołana przez Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich. W jej skład weszli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, oraz eksperci z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi- Katarzyna Zajączkowska, Wojewódzkiej Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Bohdan Goss, Izby Przemysłowo-Handlowa w Białymstoku- Witold Karczewski, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie- Mariusz Cylwik, Muzeum Podlaskiego- Andrzej Lechowski.

 



Komisja oceniająca produkty brała pod uwagę doświadczenie grupy w realizacji wspólnych projektów, urynkowienie produktu, znaczenie produktu dla lokalnej gospodarki, funkcjonowanie w świadomości konsumenta,  zachowanie lokalnych receptur i metod wytwarzania.

Dotychczas tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. pierekaczewnik wytwarzany w Kruszynianach oraz miód wielokwiatowy z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie. Dodatkowo część terenu naszego województwa wchodzi w obszar wytwarzania Miodu kurpiowskiego.

Lipiec Białowieski pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej. W związku z tym jego parametry smakowe są unikalne.

Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jest to ser dojrzewający wytwarzany z surowego, pełnego mleka krowiego. Młody ser ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności.

Pod nazwą ser Wiżajny sprzedawany jest ser, o trzech okresach leżakowania
„Ser Wiżajny”- „świeży” dojrzewa od 2-4 dni, ”leżakowany” dojrzewa od 5 do 30 dni, „dojrzały” dojrzewanie i leżakowanie sera powyżej 30 dni.


KW


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009