Najlepsi kucharze świata na Suwalszczyźnie
Sekretariat Regionalny KSOW włączył się w organizację projektu „Cook it Raw”, który odbywał się w dniach 26-29 września br. na Suwalszczyźnie (Gościniec Jaczno). Głównym organizatorem przedsięwzięcia był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nasz udział polegał na przygotowaniu prezentacji produktów lokalnych oraz zapewnienie transportu gościom – 15 najlepszym szefom kuchni z całego świata. Przez tych kilka dni poszukiwali oni inspiracji kulinarnych czerpiąc z naturalnej i pięknej Suwalszczyzny, czyli u źródeł smaku. Jak przystało na mistrzów kuchni do tematu podeszli bardzo poważnie i przy pierwszych promieniach słońca, nie bacząc na deszcz przemierzyli największe ostępy leśne w poszukiwaniu zwierzyny, ziół oraz pomysłów na finałową kolację. Inicjatywa miała charakter kameralny bez elementów „show” oraz rywalizacji. Zamiast tego dominowało twórcze skupienie i dyskusje o najlepszym wykorzystaniu lokalnego potencjału do celów kulinarnych.
Poprzednie edycje przedsięwzięcia Cook it Raw odbyła się w Laponii, Japonii i we Włoszech. Jako KSOW liczymy, że wizyta ta pomoże wypromować nasz region oraz zwiększyć popyt na nasze surowce i wyroby z Listy Produktów Tradycyjnych. Liczymy, że dzięki inicjatywom tego typu, lecz również rejestracji produktów w systemie unijnym oraz w ramach ruchu „Slow Food”, nasze produkty pojawią się w większej dostępności w obrocie gospodarczym z korzyścią dla konsumentów oraz producentów.
Województwo Podlaskie w trakcie trwania prezentacji produktów lokalnych było reprezentowane przez Pana Mieczysława Kazimierza Baszko - wicemarszałka województwa podlaskiego oraz Panią Ewę Kulikowska - dyrektor departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.