Wyjazd studyjno-informacyjny pn. Produkcja - przetwórstwo-promocja żywności ekologicznej.
Sekretariat Regionalny KSOW w województwie podlaskim wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w dniach 6 – 8 września 2012 roku zorganizował wyjazd studyjno-informacyjny pn. Produkcja - przetwórstwo-promocja żywności ekologicznej.
Uczestnikami wyjazdu byli rolnicy prowadzący gospodarstwa metodami ekologicznymi oraz kadra doradcza zajmująca się tematyką rolnictwa ekologicznego „od pola do stołu”. W wyjeździe uczestniczyło 20 osób.
Celem przedsięwzięcia była wymiana dobrych praktyk i innowacji stosowanych w gospodarstwach ekologicznych i przetwórstwie na przykładzie demonstracyjnych gospodarstw ekologicznych oraz zapoznanie się z organizacją zbytu produktów ekologicznych oraz działań z zakresu edukacji ekologicznej.
Przy wyborze miejsca planowanego wyjazdu wzięto pod uwagę fakt, że woj. kujawsko-pomorskie i mazowieckie ma największe doświadczenie w produkcji i przetwórstwie żywności ekologicznej.
Program wyjazdu obejmował:
۔ wizytę w 3 gospodarstwach ekologicznych o różnych kierunkach produkcji,
۔ wizyty w przetwórniach przy gospodarstwach: piekarnia, serowarnia, wytwórnia makaronu,
۔ wizytę w przetwórni owoców i warzyw BIO FOOD w Bielawie,
۔ wizytę w hurtowni produktów ekologicznych BIO HURT w Pokrzydowie,
۔ zapoznanie się z działalnością Stowarzyszenia Ekologiczno- Kulturalnego „Ziarno,”
۔ uczestnictwo w XVIII Krajowych Dożynkach ekologicznych w Przysieku
۔ wykłady i warsztaty oraz indywidualne doradztwo merytoryczne.