Województwo Podlaskie na Targach "Smaki Regionów" w Poznaniu
W dniach 6-9 października 2012 r. Sekretariat Regionalny KSOW województwa podlaskiego gościł na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, odbywających się równolegle z POLAGRA FOOD.
Targi „Smaki Regionów” promują naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Organizowane są przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP, a wystawcy prezentują na stoiskach producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.
Tradycyjnie podczas targów zostały rozdane „Kulinarne Perły” - prestiżowe nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku odbyła się XII edycja tego konkursu. Zostało przyznanych 46 pereł produktom i potrawom wybranym, spośród wyrobów nominowanych w regionach. Sześciu osobom, najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych wręczono honorowe nagrody „Klucze do Polskiej Spiżarni”.
Tegoroczne Targi „Smaki Regionów” przyniosły Województwu Podlaskiemu plon nagród i wyróżnień. Pan Mieczysław Kazimierz Baszko- Wicemarszałek Województwa Podlaskiego otrzymał nagrodę honorową „Klucz do Polskiej Spiżarni”.
Jak co roku podczas Targów „Smaki Regionów” odbył się krajowy finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, na którym Wicemarszałek Województwa Podlaskiego Mieczysław Kazimierz Baszko wręczył nagrody „Perła 2012” laureatom z naszego regionu.
W tym roku aż trzy produkty z województwa podlaskiego otrzymały to prestiżowe wyróżnienie:
"Biebrzański leszcz w zalewie octowej"- Pani Małgorzaty Ostapowicz
"Sielawa z weka"- Pani Marty Pieńczykowskiej
"Wędzonka staropolska"- Pani Karoliny Moniuszko
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Uczestnictwo województwa podlaskiego w targach Smaki Regionów” w Poznaniu było jednym z działań realizowanych przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. W tym roku na targach POLAGRA FOOD swoją ofertę zaprezentowała szeroka gama wystawców z branży mięsnej, mleczarskiej, cukierniczej, spożywczej i alkoholowej. Bogatej i różnorodnej ekspozycji wystawców POLAGRA FOOD 2012 towarzyszyła moc międzynarodowych,branżowych wydarzeń: wystaw, konkursów, prelekcji, kongresów i warsztatów.