Spotkanie z delegacją francuską w sprawie serów lokalnych
W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego odbyło się spotkanie z francuskimi ekspertami z zakresu weterynarii. Goście, którzy przybyli na zaproszenie Mieczysława Kazimierza Baszko – wicemarszałka województwa podlaskiego zajęli się problematyką zatwierdzenia do obrotu wspólnotowego małych zakładów serowarskich. Należy pamiętać, że jest to jedyny sposób sprzedaży naszych serów lokalnych na terenie całego kraju.
Eksperci odwiedzili kilka serowarni na terenie województwa podlaskiego oraz odbyli całodzienne spotkanie z lekarzami weterynarii. Przedsięwzięcie było organizowane z udziałem Ambasady RP we Francji, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Kancelarii Prezydenta RP oraz wielu innych.
Francja ma bardzo bogate doświadczenia w zakresie produkcji serów, które odbywa się na bardzo różną skalę. Najważniejszym zagadnieniem jest więc wypracowanie elastycznych metod produkcji i nadzoru, które z jednej strony dają gwarancję bezpieczeństwa konsumentowi, z drugiej strony nie stawiają zbyt wysoko poprzeczki producentowi w zakresie formalnym i strukturalnym.
Przedsięwzięcie odbyło się w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Więcej informacji znajdziecie Państwo w relacji z wizyty (plik .pdf)