Wyjazd studyjny do Francji
Powiat Białostocki na zlecenie SR KSOW woj. podlaskiego zorganizował wyjazd studyjny do Francji, w rejon Burgundii w dniach 14 – 19 października 2012 roku w ramach realizowanego przedsięwzięcia pn. „Dostosowanie usług turystycznych do wymagań turystów zagranicznych na przykładzie dobrych praktyk francuskich” w następującym składzie:
- Jolanta Den – wicestarosta Starostwa Powiatowego w Białymstoku,
- Sergiusz Baszun - główny specjalista w Wydziale Rolnictwa, Środowiska, Rozwoju Obszarów Wiejskich i Promocji Starostwa powiatowego w Białymstoku,
- Hanna Nikitiuk – radca prawny w Starostwie Powiatowym w Białymstoku,
- Magdalena Łyżnicka – Sanczenko – Dyrektor Departamentu Współpracy z Zagranicą i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
- dr Romuald Ziółkowski – pracownik naukowy Katedry Turystyki i Rekreacji Wydziału Zarządzania Politechniki Białostockiej,
- Wacław Muszyński – Dyrektor Powiatowego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Supraślu.
- osoba filmująca pobyt grupy roboczej.
W czasie pobytu grupy roboczej we Francji zrealizowano następującą problematykę zgodną z założeniami:
1. Zapoznanie się z funkcjonowaniem gospodarstw agroturystycznych w regionie Burgundii.
Grupa polska odwiedziła dwa gospodarstwa agroturystyczne:
• gospodarstwo agroturystyczne „Ferme de la Loge” prowadzone przez Pana Jean – Pierra Morina. Właściciel gospodarstwa agroturystycznego oferuje miejsca noclegowe wraz z pełnym wyżywieniem. W gospodarstwie znajdują się dwa budynki mieszkalne na 30 miejsc noclegowych. Do dyspozycji gości w każdym budynku mieści się kuchnia z pełnym wyposażeniem oraz salon telewizyjno – wypoczynkowy. Wyposażenie budynków mieszkalnych dostosowane jest do wymogów turystów niepełnosprawnych. W gospodarstwie prowadzona jest działalność w zakresie hipoterapii i jeździectwa. konnego. Do dyspozycji uczestników tych zajęć użytkuje się 40 koni, profesjonalnie przygotowanych do współpracy z dziećmi niepełnosprawnymi. Zajęcia z hipoterapii i jeździectwa konnego odbywają się w pod kierunkiem i nadzorem instruktorów legitymujących się wysokimi kwalifikacjami zawodowymi i profesjonalizmem.
• Gospodarstwo agroturystyczne La Grange Rouge
Właścicielami gospodarstwa są Państwo Veronique i Christian Baraux. W gospodarstwie agroturystycznym o powierzchni 55 ha głównym kierunkiem produkcyjnym jest chów kur „Bresse”. Kura Bresse jest produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii i jest znakiem rozpoznawczym gminy Bresse. Promocja tego produktu jest prowadzona na szczeblu regionu przez instytucje turystyczne i całą branżę spożywczą. Produkt serwowany jest w restauracjach i innych punktach spożywczych. Dostępny jest również w punktach sprzedażnych i na targowiskach.
Właściciele gospodarstwa udostępniają gościom pokoje noclegowe i gwarantują pełne wyżywienie z produktów pochodzących z gospodarstwa, takich jak: warzywa, mięso i przetwory z kur „Bresse”, perliczek, królików, owiec i trzody chlewnej. Atutem gospodarstwa jest jego położenie z dala od siedzib ludzkich, na oznakowanym szlaku konnym, w terenie górzystym wśród połaci leśnych. Nadwyżki produktów rolnych z gospodarstwa sprzedawane są na targowiskach lub drogą internetową. Możliwość sprzedaży nadwyżek produkcyjnych wpływa decydująco na wzrost dochodowości gospodarstwa agroturystycznego.
Uczestnicy grupy roboczej zapoznali się z funkcjonowaniem targowiska w miejscowości Louhans, stwarzającego możliwość sprzedaży produktów rolnych lokalnych i regionalnych przez okolicznych rolników i przetwórców rolnych. Targowisko organizowane jest w każdy poniedziałek w centrum zabytkowego miasteczka. W tym dniu władze miejscowe na cały dzień wstrzymują ruch samochodowy, oddając centrum miasta do celów handlowych. Sprzedaż towarowa odbywa się w warunkach „swobody handlowej” (brak kas fiskalnych). Sprzedawców obowiązuje jedynie opłata targowa. Sprzedaż targowiskowa pozwala okolicznym rolnikom, a także właścicielom gospodarstw agroturystycznych na sprzedaż nadwyżek towarowych, co w znacznym stopniu wpływa na poprawę rentowności tych gospodarstw.
Targowisko jest chętnie odwiedzane przez turystów miejscowych i zagranicznych, stanowiąc jednocześnie regionalny produkt turystyczny, mocno promowany przez miejscowe instytucje turystyczne. Szczegóły z zakresu funkcjonowania targowiska francuskiego zostały zawarte w relacji filmowej z pobytu grupy roboczej. W warunkach województwa podlaskiego należałoby przywrócić dawną tradycje jarmarków miejskich wzorując się na zasadach francuskich.
2. Zapoznanie się z prawodawstwem Unii Europejskiej w zakresie prowadzenia działalności turystycznej.
• Wizyta grupy roboczej w Centrum Eden w Cuisery
W czasie pobytu w Centrum Eden uczestnicy zapoznani zostali przez Pana Herve Delacoura z przepisami prawa francuskiego w zakresie turystyki aktywnej w nawiązaniu do prawa unijnego oraz przełożenia prawa w tym zakresie na warunki polskie. Szczególna uwagę zwracano na elementy prawodawstwa w zakresie bezpieczeństwa osób zajmujących się turystyką aktywną i odpowiedzialności w tym zakresie instruktorów – moderatorów zajęć z turystyki aktywnej.
Bardzo szczegółowo została omówiona przez Panią Brigitte Dornier problematyka organizacji i metodyki kształcenia osób wykonujących zawód nauczyciela hipoterapii. Pani Brigitte Dornier jest długoletnim nauczycielem hipoterapeutą z dużym doświadczeniem. Jej wykład nawiązywał do szeregu działań praktycznych, mających znaczenie we właściwym i profesjonalnym prowadzeniu zajęć hipoterapeutycznych. Według Pani Brigitte Dornier nieodzownym elementem wpływającym na skuteczność hipoterapii jest właściwe i profesjonalne „ułożenie” konia przypisanego do konkretnego dziecka z określonym schorzeniem. Zajęcia hipoterapeutyczne we Francji w znacznym stopniu są finansowane ze środków państwowych.
W gospodarstwie „Ferme de la Loge” grupa robocza obserwowała praktyczne zajęcia hipoterapeutyczne z ośmioosobową grupą dzieci, prowadzone z udziałem i pod nadzorem wykwalifikowanego instruktora. W relacji filmowej zostały przedstawione zajęcia praktyczne z hipoterapii.
W warunkach polskich właściciele gospodarstw agroturystycznych zamierzający udostępnić je do zajęć z hipoterapii na wzór francuski, muszą spełnić szereg podstawowych warunków, aby te zajęcia były w pełni efektywne. Te warunki, to między innymi: spełnienie wymogów przystosowania gospodarstwa do pobytu osób niepełnosprawnych, właściwy dobór koni i profesjonalizm kadry instruktorskiej.
3. Zapoznanie się z systemem kształcenia wykwalifikowanych specjalistów obsługi turystyki aktywnej, w tym konnej.
Grupa robocza uczestniczyła w spotkaniu roboczym w CREPS – Regionalnym Instytucie Kultury Fizycznej w Dijon. W spotkaniu ze strony francuskiej uczestniczyli: Pan Jean Bernard Pailusser – Dyrektor CREPS oraz przedstawiciele Ministerstwa Młodzieży i Sportu - Pan Jean Jacques Hayne – Kierownik sekcji sportów olimpijskich Pan Thierry Marcilly- doradca techniczny i pedagogiczny odpowiedzialny za organizację kształcenia zawodowego oraz Pan Frederic Humbert – specjalista od „Canoe Cayac” i kolarstwa górskiego.
Podczas spotkania przedstawiona została organizacja szkolnictwa zawodowego regionalnego w CREPS w zakresie kształcenia i przygotowania do wykonywania zawodu trenera i instruktora w dziedzinach związanych z turystyką aktywną żeglarstwo, kajakarstwo i jeździectwo konne. Zostały szczegółowo omówione zasady rekrutacji i szkolenia kandydatów na trenerów i instruktorów, wymagania odnośnie poziomu kwalifikacji technicznych i pedagogicznych, standaryzacja uzyskiwanych dyplomów oraz warunki nostryfikacji dyplomów we Francji i w Polsce.
Natomiast w ośrodku jeździeckim La Vignotte – Fouchanges kierowanym przez Pierra Millota grupa robocza uczestniczyła w praktycznych poglądowych zajęciach technicznych z jeździectwa konnego – w treningu skokowym wykonywanym przez młodych adeptów sztuki jazdy konnej.
Wzory francuskie w zakresie uzyskiwania kwalifikacji zawodowych instruktorskich i trenerskich są mocno rozbudowane i podlegają bardzo silnej kontroli państwowej.
4. Zapoznanie się z zasadami funkcjonowania organizacji turystycznych i organizacji pozarządowych w rozwiązywaniu problematyki turystycznej i agroturystycznej.
W spotkaniu zorganizowanym przez Biuro Turystyczne Bresse Bourguignonne w Louhans Pani Cecile Richy pracownik biura odpowiedzialna za kwatery noclegowe szczegółowo wyjaśniła zasady funkcjonowania biura turystycznego, jego rolę w rozwoju turystyki w regionie. Biuro turystyczne we współpracy z jednostkami samorządowymi zajmuje się promocją regionu poprzez opracowywanie i wydawanie materiałów promocyjnych – ulotek, map, folderów .
Biuro ściśle współpracuje ze Stowarzyszeniem AEP Les Campanettes oraz gospodarstwami agroturystycznymi ”Grange Rouge” i „Ferme de la Loge” w zakresie upowszechniania wypoczynku aktywnego, w tym turystyki konnej oraz wypromowania hipoterapii, jako metody leczenia dzieci niepełnosprawnych.
Podobną rolę, ale w mniejszym zakresie, w warunkach województwa podlaskiego pełni Podlaska Organizacja Turystyczna.
5. Poznanie metod i sposobów dostosowania działalności turystycznej i agroturystycznej do potrzeb i wymogów turystów niepełnosprawnych w regionie Burgundii.
Przedstawiciele woj. podlaskiego zostali szczegółowo zapoznani z zasadami dostosowania kwater agroturystycznych do wymogów turystów niepełnosprawnych w gospodarstwie agroturystycznym „Ferme de la Loge”. Departamentalna Baza Jury Turystyki Aktywnej „Bellecin” jest to ośrodek turystyczny zorganizowany obok sztucznego jeziora, które powstało w wyniku wybudowania zapory wodnej na przepływającej rzece.
Ośrodek prowadzi działalność szkoleniowo w zakresie takich dyscyplin sportowych jak: wioślarstwo, żeglarstwo, łucznictwo, kajakarstwo i kolarstwo górskie. Zajęcia sportowe prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę instruktorską i trenerską. Ośrodek stanowi bazę szkoleniową dla przyszłej kadry olimpijskiej. Dysponuje zapleczem noclegowo – gastronomicznym na 200 osób. Spełnia również rolę ośrodka wypoczynkowego z wypożyczalniami sprzętu wodnego, dostosowanego także do wymogów turystów niepełnosprawnych. W warunkach powiatu białostockiego tego typu ośrodek miałby rację bytu nad Zalewem Siemianówka.
6. Poznanie sposobów wykorzystania w działalności turystycznej zasobów dziedzictwa kulturowego i architektonicznego, celem zwiększenia ich atrakcyjności.
Delegacja woj. podlaskiego miała możliwość poznać kilka sposobów na wykorzystanie w działalności turystycznej zasobów dziedzictwa kulturowego i architektonicznego. Jako przykład dbania o przeszłość historyczną jest zachowanie starych elementów architektonicznych w modernizowanych budynkach mieszkalnych. W gospodarstwie „Ferme de la Loge” w odremontowanych budynkach mieszkalnych (przed remontem były tu ruiny) zachowane są stare belki i części stropów, jako ślady historyczne sprzed kilkuset lat.
W miasteczku Louhans pieczołowicie odrestaurowuje się się stare kamieniczki, zachowując przy tym dawny układ wąskich uliczek. W celu uatrakcyjnienia miejscowości, w starych kamieniczkach powstają puby i restauracje, serwujące miejscowe specjały spożywcze. Ze szczególną starannością dba się o zachowanie starych tradycji kupieckich, organizując w tym miejscu coponiedziałkowe targowiska, jako element zwiększenia atrakcyjności turystycznej miasta i regionu. Na stoiskach królują elementy dziedzictwa kulturowego, jak regionalne wyroby i wypieki spożywcze, regionalne wina i napoje, wyroby rzemiosła ludowego, itp.
Ze szczególną troską dba się o pielęgnowanie tradycji winiarskich. W winnicy prowadzonej przez pana Claude Joly w miejscowości Rotalier od kilkuset lat produkowane są wina na podstawie starych technologii, unowocześniając jedynie niektóre elementy techniki, jak np. automatyczne korkowanie butelek. Pieczołowicie zadbano o budynki ( stare zamki) oraz o przylegający do nich park z trzystuletnimi drzewami – cedrami.
W miejscowości Pierre de Bresse w odrestaurowanym z funduszy państwowych pałacu z XVII wieku urządzono Eco-Muzeum Bresse Bourguignonne (Regionalne Muzeum Wsi), którego Dyrektorem jest pan Dominique Riviere. W ten sposób zabezpieczono przed zniszczeniem główny skarb kultury materialnej, jakim jest pałac oraz elementy bogatej spuścizny kultury materialnej wsi. Cechą szczególną wpływającą na promocję regionu jest zasada obopólnego przekazywania informacji turystycznej o wszystkich istniejących muzeach w regionie. Każde z muzeów istniejących w regionie informuje turystę o sąsiednich muzeach, udostępniając przy tym szereg folderów własnych i z pozostałych.
7. Zapoznanie się z metodami promocji i reklamy gospodarstw agroturystycznych na terenie Burgundii, celem zastosowania w warunkach powiatu białostockiego.
W regionie Burgundii szczególną wagę przywiązuje się do promocji w produktów regionalnych. Takim przykładem jest kura „Bresse”. We wszystkich instytucjach państwowych regionalnych i gminnych króluje, w barwach narodowych francuskich, „wszędobylska' kura „Bresse”. Jej wizerunek jest widoczny na plakatach, reklamówkach, kalendarzach, folderach, na stronach internetowych, we wszelkich wydawnictwach promocyjnych.
Jako potrawa regionalna podawana jest we wszystkich restauracjach. Dostępna jest w punktach sprzedaży detalicznej i hurtowej, w marketach oraz na targowiskach. Potrawy z kury „Bresse” serwowane są przez gospodarstwa agroturystyczne. Jest to przykład zintegrowanej promocji produktu, która to promocja integruje gospodarstwa rolne i agroturystyczne do maksymalizowania produkcji w tym kierunku, przez co poprawia się ich byt, wzrasta dochodowość, a w konsekwencji rozwój regionu.
W powiecie białostockim przykładem takiego produktu regionalnego może być babka ziemniaczana i ogórek kiszony kruszewski. Przykład promocji produktu regionalnego we Francji można by było przenieść na grunt województwa podlaskiego.
8. Poznanie możliwości prowadzenia hipoterapii przez gospodarstwa agroturystyczne.
Przykład gospodarstwa agroturystycznego „Ferme de la Loge” w pełni ilustruje możliwości prowadzenia hipoterapii w warunkach francuskich. Zajęcia z hipoterapii prowadzone są przez profesjonalistów, natomiast konie są w pełni przygotowane do pracy z dziećmi niepełnosprawnymi. Najważniejszymi elementami niezbędnymi do podjęcia takiej działalności jest:
• przygotowanie profesjonalnej kadry instruktorskiej w zakresie prowadzenia zajęć z hipoterapii,
• przystosowanie urządzeń i wyposażenia budynków do potrzeb dzieci niepełnosprawnych,
• profesjonalizm jednostek medycznych w zakresie kwalifikacji osób podlegających leczeniu hipoterapeutycznemu,
• właściwe ustalenie jednostek chorobowych
• częściowe finansowanie zajęć z hippoterapii z kasy państwowej,
• profesjonalny wybór i przygotowanie koni do pracy z dziećmi niepełnosprawnymi w zakresie hipoterapii, w zależności od wieku dziecka i jednostki chorobowej.
Pan Wacław Muszyński – Dyrektor Powiatowego Centrum Sportu i Rekreacji w Supraślu, który zamierza przenieść wzory francuskie w zakresie prowadzenia zajęć z hipoterapii na grunt polski.
Z pobytu grupy roboczej we Francji została przygotowana relacja filmowa, na którą serdecznie zapraszamy: http://www.tv.wrotapodlasia.pl/index.php?a=movie