Kuchnia pachnąca tradycją - smaki i zapachy Województwa Podlaskiego na EuroGastro 2013
Kumpiaki, sery, kiszka, pierekaczewnik, kindziuk i słynny na całą Polskę sękacz, to tylko niektóre z rarytasów tradycyjnej podlaskiej kuchni. Smaki Podlasia są niezwykle urozmaicone. Polskie obyczaje uzupełniają tu wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, a nawet zachodnioukraińskiej.
Charakterystyczne dla tego regionu dania, tradycyjne receptury kulinarne i ciekawostki lokalnej kultury zaprezentowane podczas Targów EuroGastro 2013 to wspaniała promocja produktu lokalnego i całego województwa. Odwiedzający z zaciekawieniem przyglądali się pokazom, rozsmakowując się w przygotowanych potrawach, a to wszystko umilone dopasowanym repertuarem Augustowskiego zespołu AQQ oraz Wojciecha Straszyńskiego. Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Sekretariatem Regionalnym KSOW w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego pokazała, że podlasie to marka, która przyciąga smakiem i atrakcjami turystycznymi. Kawy z żołędzi od Darów Natury, zioła z Runa, kumpiak barani, sery z Wiżajn, Korycina czy narwiańskie, miody, masło z Filipowa czy Augustowianka to tylko niektóre elementy wykorzystane w potrawach serwowanych i przygotowanych przez młodzież z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego.
Prezentacja Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia to absolutna perła na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro, po raz drugi już zwiedzający mogli poznać kuchnię regionalną i dziedzictwo kulturowe Podlasia. Degustacje zorganizowane przez Marcina Budynka szefa i dyrektora gastronomicznego Hotelu Warszawa w Augustowie, Hotel Żubrówka z Białowieży, Dżannetę Bogdanowicz, Władysława Grykę czy stowarzyszenia i innych wytwórców produktów regionalnych to wabik, który przyczynił się do rozsławienia i skutecznie zachęca odwiedzających do skorzystania z bogatej oferty województwa.
Swoja obecnością zaszczyciło nas wielu gości min. Pani Urszula Pasławska Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa, Pani Zofia Szalczyk Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Województwo Podlaskie reprezentowała Pani Ewa Kulikowska Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich w Urzędzie Marszałkowskim. Nie zabrakło również gospodarzy Augustowa - Burmistrza Kazimierza Kożuchowskiego i Izabeli Piaseckiej Zastępcy Burmistrza. Wśród gości licznie odwiedzających nasze stoisko, wychwalających kunszt i pieczołowitość w kultywowaniu i tradycji kulinarnych byli także: Hanna Szymnderska, Robert Sowa, doskonały kucharz i jego kolega po fachu, znakomity mistrz z Grecji Teo Vafidis.