Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Międzynarodowa Konferencjia Pszczelarska - Sejny

24.06.2013

   Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska odbyła się 16 czerwca 2013 r. i zgodnie z programem  rozpoczęła się o  godz 13.00,  pierwszym prelegentem był Pan mgr Przemysław Szeliga członek Zarządu Polskiego Związku Pszczelarskiego i przedstawił 45 min. referat pod tytułem Rozwój Pszczelarstwa w Polsce, a "Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w latach 2014- 2020".

   Wnioski  z wykładu mgr Przemysława Szeligi ,,Rozwój pszczelarstwa w Polsce, a ,,Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w latach 2014-2020'':

1) Stworzenie Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa przyczyniło się  w Polsce do wzrostu  o 14%  liczby rodzin  pszczelich.

2) Wsparcie mniejszych pasiek  rozsianych na terenie całego kraju dostarcza do ekosystemu dużą  ilość zapylaczy i umożliwia  napszczelenie również uboższych pożytkowo terenów gdzie pszczelarstwo zawodowe nie może się rozwijać, a pszczoły potrzebne są wszędzie.

3) Dofinansowanie pszczelarstwa w znacznym stopniu przyczyniło się do zwiększenia produkcji i podniesienia jakości dostarczanych na rynek produktów pszczelich

4) Nastąpiła poprawa jakości materiału hodowlanego w pasiekach

5) Środki finansowe  pozyskiwane z KPWP  podnoszą opłacalność produkcji pszczelarskiej i zwiększają  aktywność   pszczelarzy skierowaną na pozyskiwanie środków finansowych  z innych źródeł.

   Kolejnym prelegentem był  prof. dr hab.  Algirdas Amsiejus, wiceprezydent związku pszczelarzy na Litwie. Przedstawił 45 min.  wykład na temat,, Pszczelarstwo na Litwie. Światowy problem ginięcia pszczół’’.

Wnioski z wykładu:

1. Warunki środowiskowe pszczelarstwa na Litwie są zbliżone do warunków w  Polsce jednak struktura organizacyjna organizacji pszczelarskich jest inna.

2. Zjawisko ginięcia pszczół spotykane jest również na Litwie.

3. Aby zminimalizować skutki niepoznanego do końca CCD należy w szczególności:

- utrzymywać silne rodziny w pasiekach

- systematycznie zwalczać warrozę która osłabia pszczoły które następnie mogą być opanowane przez chorobotwórcze wirusy i inne patogeny

- zapobiegać zatruciom pszczół przez należyte stosowanie środków ochrony roślin, gdyż pestycydy nowej generacji (tzw. neonikotynoidy ) są bardzo szkodliwe dla pszczół powodując zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego

- zapewnić dobre zapasy zimowle pyłku i węglowodanów co przyczyni się do dobrej zimowli i prawidłowego wiosennego rozwoju rodzin pszczelich

- utrzymywać pszczoły o  dobrej jakości genetycznej.

 Pierwszą część Międzynarodowej Konferencji Pszczelarskiej zakończył 45 min. wykład mgr. Inż.  Józefa Łukasza Sowulewskiego  na temat ,,Miód Sejneńszczyzny/Łoźdźiejszczyzny - droga do Unii Europejskiej’’.

Wnioski z wykładu:
1. Rosnąca świadomość konsumentów zwiększa popyt na produkty charakteryzujące się wysoką jakością, posiadające świadectwa potwierdzające ich pochodzenie lub metodę odpowiedniej metody produkcji.

2. Należy wykorzystać specyfikację polskiego rolnictwa, charakteryzującego się nieprzemysłowymi metodami produkcji, dużą różnorodność biologiczną naturalnych ekosystemów.

3. Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny jest doskonałym przykładem unikalnego w skali europejskiej produktu pochodzącego z czystego środowiska o dużej bioróżnorodności szaty roślinnej, a tradycyjne metody wytwarzania i rygorystyczne przestrzeganie zasad zawartych w specyfikacji gwarantują produktowi najwyższą jakość.

4. Pomimo dość długiego okresu  rejestracyjnego produktów regionalnych w systemie Europejskim i skomplikowanych procedur  warto podejmować ten trud. Gdyż poprzez uzyskany znak europejski promujemy nie tylko sam produkt lecz również kraj i region, z którym identyfikowany jest zarejestrowany produkt.

5. W celu zwiększenia ilości produktu należy oddziaływać odpowiednio na świadomość pszczelarzy, by przełamywać stereotypowe najczęściej zachowawcze zachowanie, pobudzać do aktywności i powiększania pasiek aby poddanie się procesowi certyfikacji nie było czynnikiem ograniczającym ilość produkowanego miodu z certyfikatem w regionie.

   O godzinie 16.30 prowadzący rozpoczął drugą część Międzynarodowej  Konferencji Pszczelarskiej i  powitał  przybyłych  pszczelarzy, Słuchaczy Uniwersytetu III wieku  z Sejn i z Suwałk oraz przedstawicieli służby zdrowie i mieszkańców Sejneńszczyzny oraz Suwalszczyzny.

   Druga część Międzynarodowej Konferencji Pszczelarskiej  rozpoczęła się wykładem "Produkty pszczele w żywieniu i ich wpływ na organizm człowieka" którą wygłosił Pan dr Edward Kałużny z ośrodka Apifitoterapii w Witosławiu k/Leszna  w województwie Wielkopolskim. Wybitny znawca tematyki, autor wielu książek i innych opracowań z tej dziedziny, uznany wykładowca.

Wnioski:
1. W ciągu ostatnich lat można zaobserwować na świecie wzrastające zainteresowanie produktami pszczelimi, stosowanymi zarówno w pełnowartościowym odżywianiu, profilaktyce chorób związanych z narastającym zjawiskiem schorzeń cywilizacyjnych oraz w zapobieganiu i leczeniu wielu jednostek chorobowych.

2. Udział produktów pszczelich w racjonalnym odżywianiu ma na celu przywrócenie człowiekowi właściwej równowagi biologicznej, utraconej przez rozwój cywilizacji, skażenie i degradację środowiska naturalnego.

3. Szczególnie w ostatnich latach zwraca się wiele uwagi na zdrowe żywienie i zdrową żywność. Zagrożenie współczesnego człowieka coraz większą liczbą tzw. chorób cywilizacyjnych i chorób uwarunkowanych ekologicznie zmusza ludzkość obecnej doby do poszukiwania bardziej skutecznych sposobów i metod zarówno profilaktyki jak i leczenia – metod wolnych od chemii, od żywności wysoko przetworzonej lub żywności skomplementowanej.

4. Wyniki nowoczesnych badań wieloośrodkowych ale i stare praktyki uwidaczniają coraz bardziej, jak ważną rolę mogą spełnić produkty pszczele zarówno w profilaktyce jak i leczeniu wielu dolegliwości trapiących współczesnego człowieka.

5. Produkty pszczele (miód, pyłek,pierzga, propolis,jad, mleczko pszczele) oraz wiele produktów roślinnych znanych jako zioła zawierają łatwo przyswajalne przez organizm człowieka składniki które m.in.:

- dostarczają podstawowych składników odżywczych (węglowodany, białka),

- dostarczają brakujących makro i mikroelementów,

- dostarczają energii,

– uodparniają organizm, posiadając właściwości immunologiczne i przeciwalergiczne,

– neutralizują toksyny zawarte w żywności,

– regenerują siły fizyczne i psychiczne organizmu,

– działają antybiotyczne likwidując w organizmie niepożądane drobnoustroje chorobotwórcze, nie dopuszczając do powstawania wielu chorób,

–  usuwają z ustroju człowieka metale ciężkie, regenerują komórki tkanki, działają wspomagająco przy chemioterapii,

6. Racjonalne stosownie produktów pszczelich i ziół pozwala uzyskać zamierzony efekt profilaktyczny lub terapeutyczny bez uszczerbku dla organizmu ludzkiego jaki ma miejsce przy chemioterapii.

7. Fito i apiterapia powinna mieć godne miejsce w programach nauczania studentów medycznych.

 

 

 

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009