Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyjazd Studyjny na Łotwę

09.09.2013

  Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zrealizował w dniach 3 – 5 września 2013 roku wyjazd studyjny na Łotwę na temat „Dobre praktyki kulinarne w zakresie produktów regionalnych - wytwarzanie, marketing, sprzedaż bezpośrednia  na Łotwie z uwzględnieniem rezultatów projektu FOODART”.

  W wyjeździe uczestniczyło 26 osób, w tym drobni producenci żywności, przetwórcy, kwaterodawcy, doradcy i in. przedstawiciele sektora rolno-żywnościowego. 

  Wyjazd rozpoczął się od wizyty w gospodarstwie gościnnym „Bucefals”, funkcjonującym w branży cateringowej w oparciu o produkty domowe. Następnie udaliśmy się na spotkanie z menadżerem infrastruktury turystycznej w Piedzīvojumu Parks „Tarzāns” (wyciągi krzesełkowe, parki linowe, ściany wspinaczkowe i in.) w Sigulda. Pokazano nam, w jaki sposób w praktyce można wykorzystywać walory przyrodnicze (teren pagórkowaty) i historyczne regionu. Kolejnym punktem pierwszego dnia programu była wizyta w winiarni „Pīlādži”. Zaprezentowano nam tu metody produkcji, system sprzedaży i marketingu lokalnych napojów alkoholowych (produkt regionalny).  

  W drugim dniu w Sigulda miało miejsce spotkanie z zespołem projektu FOODART, zarządzanym przez oddział Łotewskiego Centrum Doradztwa i Szkoleń w Sigulda. Tutaj odbyły się wykłady (seminaria), które przybliżyły nam pracę łotewskich służb doradczych, z uwzględnieniem działań pod kątem produktu regionalnego, istotę, cele i działania projektu FOODART, a także inne ważne kwestie w tematyce działań projektowych i produktu regionalnego. Następnie udano się do obiektu turystycznego/ restauracji „Rāmkalni”, partnera projektu FOODART. Miała miejsce pogadanka z kierownictwem obiektu i możliwość zapoznania się z miejscowymi produktami regionalnymi, serwowanymi w obiekcie. Następnie udano się do gospodarstwa „Priežkalni”, zajmującego się ekstensywną i drobnotowarową produkcją drobiu (m.in. lokalne rasy: kury, kaczki, gęsi) pod potrzeby miejscowych restauracji (mięso drobiowe jako produkt regionalny). W dalszej części wizyty udano się do obiektu turystycznego „Lejassilvēveri”, oferującego lokalne produkty turystyczne. Później uczestnicy wyjazdu zapoznali się z produktami regionalnymi masarni „Dimzas”. Była możliwość degustacji lokalnych wędlin i innych wyrobów mięsnych. W miejscowości Valmiera miało miejsce spotkanie w obiekcie turystycznym/ restauracji „Rates varti”. Odbyły się tu dyskusje i pogadanki z kierownictwem obiektu, producentami produktów regionalnych z wykorzystaniem dyni (soki, przetwory i in.) i konopi (nasiona i in.). Ponadto miała miejsce dyskusja z przedstawicielem Agencji Planowania Rozwoju Regionu Vidzeme, szczególnie pod kątem rozwoju produktu klastrowego.

   W trzecim dniu wizyty w Valmiera odbyło się spotkanie z menadżerem browaru produkującego regionalne piwo (jasne i ciemne) „Valmiermuizas”; rozmawiano nt. metody produkcji i systemu sprzedaży produktu. Następnie uczestnicy udali się do przedsiębiorstwa „Liela Muiža” słynącego z produkcji beczek, wykorzystywanych m. in. do przechowania produktów regionalnych (piwo, wino). Miał miejsce pokaz produkcji beczki. Końcowym punktem programu była wizyta w przedsiębiorstwie zielarskim „Sia Anatols”. Omówiono asortyment produktów zielarskich/ ziół, pozyskiwanych z regionu, metody ich produkcji i sprzedaży.  

  Oprócz interesujących wykładów (seminaria), pod okiem i opieką merytoryczną eksperta z Łotewskiego Centrum Doradztwa i Szkoleń p. Kristine Ragaine, uczestnikom przedstawione zostały przykłady i dobre praktyki funkcjonujące na Łotwie w zakresie produktu regionalnego. Uczestnicy zdobyli teoretyczną i praktyczną wiedzę, jak można wpływać na wzrost dochodów w przedsiębiorstwie/obiekcie/gospodarstwie, wykorzystując produkt regionalny, często włączany do oferty turystycznej regionów na Łotwie.
Ubezpieczonym uczestnikom zapewniono dojazd, wyżywienie, noclegi, materiały oraz tłumacza.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009