Województwo Podlaskie na Targach Smaki Regionów w Poznaniu
W dniach 21-24 września 2013 r. Sekretariat Regionalny KSOW województwa podlaskiego gościł na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, odbywających się równolegle z POLAGRA FOOD.
Targi „Smaki Regionów” promują naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. Organizowane są przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP, a wystawcy prezentują na stoiskach producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.
Tradycyjnie podczas targów zostały rozdane „Kulinarne Perły” - prestiżowe nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku odbyła się XIII edycja tego konkursu.
Tegoroczne Targi „Smaki Regionów” przyniosły Województwu Podlaskiemu plon nagród.
Jak co roku podczas Targów „Smaki Regionów” odbył się krajowy finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, na którym wręczono nagrody „Perła 2013” laureatom z naszego regionu.
W tym roku aż trzy produkty z województwa podlaskiego otrzymały to prestiżowe wyróżnienie:
- "Klinek"- Pani Halina Raducha
- "Kindziuk sokólski"- Pan Łukasz Ancypo
- Napoleon "Napoleonas"- Pani Regina Pik- nagrodę w imieniu Pani Pik odebrała Pani Danuta Bobin- Doradca w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Sejnach.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Uczestnictwo województwa podlaskiego w targach Smaki Regionów” w Poznaniu było jednym z działań realizowanych przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. W tym roku na targach POLAGRA FOOD swoją ofertę zaprezentowała szeroka gama wystawców z branży mięsnej, mleczarskiej, cukierniczej, spożywczej i alkoholowej. Bogatej i różnorodnej ekspozycji wystawców POLAGRA FOOD 2013 towarzyszyła moc międzynarodowych,branżowych wydarzeń: wystaw, konkursów, prelekcji, kongresów i warsztatów.