Forum „Edukacja – Promocja - Przedsiębiorczość”
23 października 2013 w siedzibie Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży odbyło się Forum „Edukacja – Promocja - Przedsiębiorczość” zorganizowane przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich we współpracy z Instytutem Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP oraz Podlaską Izbę Rolnicza wraz.
Głównymi tematami forum była: Tradycja w Nowoczesnej Kuchni Polskiej – Inspiracje Ziemniakiem, oraz „Aktywne kobiety partnerem w rozwoju obszarów wiejskich”. Wynikiem tego połączenia było wiele prelekcji dotyczących szeroko rozumianego produktu lokalnego oraz tradycyjnego, a także warsztaty „uwierz w siebie” czyli wykorzystanie produktów żywnościowych do zainicjowania własnej działalności.
Wykładowcami byli między innymi, Jan Zwoliński wiceprezes z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, który mówił o unijnych i krajowych systemach jakości żywności, oraz dr inż. Jolanta Sienkiewicz, która omówiła naukowo rolę żywności w życiu człowieka. Ważnym elementem z punktu widzenia nowego PROW- u i nowego działania „Transfer Wiedzy” było podpisanie porozumienia o współpracy Podlaskiej Izby Rolniczej i Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
Głównym punktem programu był I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny, którego celem było stworzenie najsmaczniejszej potrawy z ziemniaka. W przedsięwzięciu udział wzięło dziesięć trzyosobowych zespołów kucharzy z całego kraju. Uczestnicy rywalizowali w dwóch kategoriach: szkół gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych.
Nagrodę za pierwsze miejsce otrzymali: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie za sufletową wariację babki ziemniaczanej z sosem kurkowym oraz gospodarstwo agroturystyczne Carski Trakt z Sulina niedaleko Wizny pod kierunkiem Anny Elżbiety Nadolnej za ogniatacze z gęsiną w sosie grzybowym. Jury przewodniczył gotujący dla takich osobistości jak: Dalajlama i Lech Wałęsa, mistrz rondla Marcin Budynek.
Zwycięzcy w nagrodę otrzymali jednodniowy kurs w Akademii Kurta Schollera pod okiem Mistrza. Imprezę zwieńczył pokaz kulinarny Wojciecha Harapkiewicza pt.: „Nowoczesna kuchnia Polska oraz kuchnia Fuzion z elementami kuchni molekularnej oraz nowoczesne techniki gotowania”.