Profesjonalne komponowanie dań z produktów lokalnych w agroturystyce
W dniach 19-21 listopada 2013 r. w powiecie hajnowskich, łomżyńskim oraz sokólskim odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Profesjonalne komponowanie dań z produktów lokalnych w agroturystyce”.
Warsztaty prowadził znany i ceniony koneser smaku, startujący i triumfujący w wielu kulinarnych zmaganiach i mistrzostwach Pan Artur Sienkiewicz.
W powiecie hajnowskim uczestnicy warsztatów spotkali się w Narewce w Bojarskim Gościńcu, w powiecie sokólskim w Poczopku w Stanicy Kresowej, skolei w powiecie łomżyńskim w Konarzycach w Zajeździe Herbu Wielbut. W każdym miejscu był komplet uczestników tj. 20 osób, łącznie 60 osób, w tym przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych czynnie prowadzący działalność agroturystyczną oraz gospodarstw rolnych, którzy w planach mają jej rozpoczęcie.
Podczas warsztatów uczestnicy musieli zmierzyć się z potrawami związanymi z regionem. Były to: wątróbki drobiowe na podium z sękacza, zraz z karkowiny z podgrzybkami i sosem ogórkowym, kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem, tort z sękacza i jabłek, zupa mięsna z kaszą pęczak, sałatka jarzynowa z chipsem z kindziuka, sałatka podlaska z grzybami, serem korycińskim, żurawiną i tostem z chleba, rulon z piersi kurczaka z boczkiem wędzonym, serem korycińskim i szpinakiem, zupa z dyni, pudding z łososiem i kaszą pęczak, pierś z kaczki z burakami z wiśniami i puree z topinamburem. Podzieleni na grupy uczestnicy warsztatów przygotowywali wspólnie poszczególne dania.
Na każdym etapie pracy Szef Kuchni udzielał grupom wskazówek oraz dzielił się swoim doświadczeniem oraz wiedzą kulinarną. Podkreślał by nie zapominać o tym kto odwiedza kwatery agroturystyczne i jakich smaków tu poszukuje, jak ważny jest własny ogród, z którego zioła w sposób naturalny urozmaicają smaki naszych potraw. Podczas kończącej warsztaty degustacji zachwytom nie było końca, odkryty na nowo smak topinamburu czy sękacz w nowym wydaniu z jabłkami i orzechami na długo pozostanie w pamięci uczestników. Zainspirowani przepisami wyszli z przekonaniem, że niezwykle ważne jest by wykorzystywać produkty, które mają we własnym gospodarstwie i które są charakterystyczne dla naszego regionu!
Warsztaty miały na celu pokazanie bogactwa kulinarnego województwa podlaskiego. Poprzez praktyczną naukę przyrządzania potraw chcieliśmy zachęcić środowisko agroturystyczne do wykorzystywania przede wszystkim produktów lokalnych w żywieniu turystów korzystających z ich usług. Żywność lokalna i tradycyjna stanowi znaczną atrakcję turystyczną naszego regionu, dlatego też położony został szczególny nacisk na prezentowanie jej na odpowiednim poziomie.
Warsztaty zorganizowane zostały przez Sekretariat Regionalny KSOW województwa podlaskiego oraz Podlaską Regionalną Organizacją Turystyczną.