Grupa producencka produktów lokalnych
W dniu 21 lutego 2014 r. Sekretariat Regionalny KSOW wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencji Rynku Rolnego, zorganizował spotkanie poświęcone perspektywom powstania i finansowania wspólnych działań producentów skupionych wokół systemów jakości żywności. Spotkanie prowadził Mieczysław Kazimierz Baszko – wicemarszałek województwa podlaskiego, a wzięli w nim udział producenci sera korycińskiego „Swojskiego” z Korycina, producenci sera Wiżajny, przedstawiciele Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Spotkanie było możliwe dzięki inicjatywie producentów zainteresowanych zacieśnieniem i rozwojem swej grupy oraz zaangażowaniu MRiRW oraz ARR, które to instytucje zapewniły udział specjalistów zajmujących się grupami producenckimi, jak też finansowaniem w przedmiotowym zakresie możliwym do pozyskania w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (w obecnej jak i przyszłej perspektywie) oraz media. Przypomnijmy, że ser koryciński został oficjalnie zarejestrowany w Komisji Europejskiej jako chronione oznaczenie geograficzne.
Najważniejsze ustalenia spotkania:
1. Producenci posiadający certyfikat mogą uzyskać zwrot kosztów funkcjonowania w systemie jakości. Mogą liczyć na zwrot kosztów np. w zakresie kosztów dobrowolnej kontroli związanej z udziałem w systemie jakości lub opłaty składki członkowskiej w organizacji działającej na rzecz produktu certyfikowanego. W przypadku systemów unijnych, jakim jest Chronione Oznaczenie Geograficzne, może to być nawet 3200 zł wypłacane każdemu z producentów przez okres 5 lat.
2. Producenci dysponujący certyfikatem mogą jeszcze aplikować o środki na działania informacyjne i promocyjne. Warunkiem jest jednak, że wszyscy producenci w organizacji, która chciałaby skorzystać z działania, muszą dysponować certyfikatem. Dlatego też producenci musieliby pomyśleć o założeniu nowego podmiotu, który kwalifikowałby się do uzyskania wsparcia.
3. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 daje możliwość wsparcia finansowania producentów, którzy założą formalny podmiot zgodnie z ustawą o grupach producentów i jednocześnie wygenerują obrót produktem certyfikowanym w wysokości min. 100 000 zł w skali roku (w przypadku ChOG). W ramach PROW producenci mogą uzyskać dofinansowanie w wysokości 10% obrotu, obniżane sukcesywnie w kolejnych 4 latach. Tego typu działanie jest przewidziane również w perspektywie 2014-2020, niemniej jednak na razie nie ma ostatecznej wersji programu, więc trzeba się liczyć z gorszymi warunkami.
4. Niezależnie od uzyskania dofinansowania na funkcjonowanie grupy producenckiej, perspektywa założenia tego typu organizacji w formie spółdzielni rolniczej wydaje się być wyjątkowo interesujące. Producenci zrzeszeni w spółdzielnię mają o wiele większe możliwości kontroli jakości i wspólnej promocji. Dodatkowo tego typu podmiot byłby doskonałym beneficjentem do projektów promocyjnych.
Producenci uzyskali od marszałka deklarację wsparcia w przypadku zainteresowania zarejestrowania grupy producenckiej w formie spółdzielni, która wydaje się być najbardziej interesującą formą wspólnej dystrybucji.