Województwo Podlaskie na Targach EuroGastro w Warszawie
EuroGastro to najważniejsze i nawiększe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów EuroGastro jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Na EuroGastro obecni są przedstawiciele wiodących firm z Polski i z zagranicy, co stanowi znakomitą okazją do porównania ich oferty, a także do nawiązania międzynarodowych kontaktów handlowych.
Ekspozycja targowa podzielona była na cztery sektory tematyczne:
• sektor wyposażenia zaplecza kuchennego
• sektor żywności i napojów dla gastronomii
• sektor kawowy
• sektor wyposażenia sal restauracyjnych i barów.
W ostatnim dniu targów tj. w dniu 28.03.2014 r. Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni zrealizowała projekt warsztatów kulinarnych dla szkół gastronomicznych.
Celem projektu było przekazanie wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów województwa podlaskiego najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. Ważne jest by wykorzystywać i wzmacniać lokalny potencjał regionu poprzez wykorzystanie dziedzictwa kulturowego, jakim są tradycyjne i regionalne produkty. Cały projekt podzielony był na trzy etapy: szkolenie dla nauczycieli ze szkół biorących udział w programie, warsztaty kulinarne w szkołach i konkurs dla uczniów na danie wykorzystujące produkty regionalne.
Szkolenie dla nauczycieli odbyło się podczas Targów EuroGastro, gdzie doświadczeni szefowie kuchni starali się pokazać, w jaki sposób można, wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia, kreować nowe trendy kulinarne. Ważne jest prezentowanie tradycyjnych produktów w nowych wydaniu, w nowej formie. Podczas szkolenia nauczyciele nie tylko uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, ale także zmierzyli się w konkursie na najsmaczniejsze oryginalne danie, stworzone na bazie produktów z województwa podlaskiego.
Szkolenie skierowane było do nauczycieli, w celu przekazania zdobytej wiedzy i pokazania swoim uczniom – przyszłych szefów kuchni, jak ważny jest produkt, jego pochodzenie i jakość, że warto korzystać z tego, co oferuje nam najbliższe otoczenie i regionalni producenci.
Ze strony województwa podlaskiego w Targach EuroGastro wzięli udział laureaci konkursu "Olimpiada Młodych Producentów Rolnych", w tym uczniowie szkół rolniczych, m.in o profilu gastronomicznym wraz z opiekunami.