Promocja Województwa Podlaskiego podczas obchodów Święta 3 Maja w Pałacu Prezydenckim
Podlaskie specjały na Prezydenckim stole - niezwykła promocja województwa podlaskiego w Święto 3 Maja. - Pokazaliśmy to, co w naszym województwie najlepsze. I z pewnością zostaliśmy dostrzeżeni - podkreśla Jarosław Dworzański, Marszałek Województwa Podlaskiego.
Tegoroczne uroczystości z okazji obchodów Święta 3 Maja to też niezwykła okazja dla lokalnych wytwórców żywności i rękodzieła z województwa podlaskiego.
- Ogromnie się cieszę, że mogliśmy zaprezentować województwo w Pałacu Prezydenckim, że możemy pochwalić się przed gośćmi Pana Prezydenta tym, co mamy, tym co cieszy nasze podniebienia - mówi Jarosław Dworzański, Marszałek Województwa Podlaskiego. - W pałacu Prezydenckim mieliśmy okazję zaprezentować produkty naszego województwa po raz pierwszy. Przywieźliśmy do Warszawy najwspanialsze rzeczy z naszego regionu, mogli się pochwalić i pokazać producenci serów, znakomitego pieczywa... I z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że Podlaskie zostało tu dostrzeżone
Każdego roku Prezydent RP Bronisław Komorowski zaprasza przedstawicieli innego regionu Polski do przygotowania potraw na przyjęcie organizowane w Pałacu Prezydenckim z okazji najważniejszych państwowych świąt i uroczystości. Dzisiaj to właśnie regionalne produkty z naszego regionu były główną atrakcją prezydenckiego przyjęcia zorganizowanego po oficjalnych uroczystościach w Pałacu Prezydenckim w Warszawie.
Województwo podlaskie reprezentował Jarosław Zygmunt Dworzański, Marszałek Województwa Podlaskiego, a także Bogdan Dyjuk, przewodniczący sejmiku województwa oraz jego trzej zastępcy: Marek Masalski i Jan Syczewski.
Poniżej znajdziecie Państwo dokumentację fotograficzną z prezentacji Województwa Podlaskiego w Pałacu Prezydenckim w dniu 3 maja 2014 r.
Opis produktów i atrakcji przyjęcia współorganizowanego przez Województwo Podlaskie z okazji 3 maja 2014 r. w Pałacu Prezydenckim:
1. Miód z Sejneńszczyzny/ Łoździejszczyzny – duma województwa podlaskiego – pierwszy w Europie produkt zarejestrowany jednocześnie w dwóch krajach tj. Polsce i na Litwie jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w Komisji Europejskiej. Jest to miód wielokwiatowy, który swój smak zawdzięcza przyrodzie dziewiczych, przygranicznych terenów o bardzo zróżnicowanej florze. Obecni byli również pszczelarze z Terenowego Koła Pszczelarzy w Sejnach.
2. Ser Koryciński „Swojski” – produkt ten doczekał się rejestracji jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w Komisji Europejskiej. Jest to ser produkowany z pełnego, niepasteryzowanego mleka krowiego. Specyficzna metoda produkcji sprawia, że ma wyrazisty, śmietanowy posmak. Obecny był prezes stowarzyszenia producentów.
3. Jagnięcina podlaska – mięso jagnięce podawane na przyjęciu pochodzi z rdzennej, prymitywnej rasy „Wrzosówka”, która wciąż jest licznie utrzymywana na Podlasiu w okolicach Sokółki. Pierwsze wzmianki o jej hodowli pochodzą z XVIII w. Zwierze to jest przystosowane do funkcjonowania w trudnych warunkach. Mięso jagniąt jest bardzo smaczne, doskonale nadaje się do grillowania, pieczenia na rożnie nad ogniskiem oraz jako podstawa wysublimowanych dań.
4. Wieprzowina i drób – surowce wykorzystane do przygotowania dań pochodzą z wyselekcjonowanych gospodarstw z terenu województwa podlaskiego. Doświadczenie rolników i warunki środowiskowe sprawiają, że wykonane z tego mięsa wyroby wyróżniają się jakością i smakiem.
5. Ser „Wiżajny” – produkt zarejestrowany w Polsce na Liście Produktów Tradycyjnych. Pochodzi z wyjątkowo cennego przyrodniczo obszaru Suwalszczyzny, gdzie gęstość zaludnienia nie przekracza czwartej części średniej krajowej. Polodowcowe, pagórkowate ukształtowanie ternu i stosunkowo zimny mikroklimat wpływa na specyfikę miejscowej flory, a ta na smak mleka i wytwarzanych serów. Sery te produkowane są na bardzo niewielką skalę w niewielkich gospodarstwach. Każdy z serów jest efektem rzemieślniczej pracy rolnika. Na przyjęciu obecni byli producenci sera.
6. "Lipiec Białowieski" – bardzo rzadki i charakterystyczny miód zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych. Wytwarzany jest w sercu Puszczy Białowieskiej z udziałem pyłków rosnącej tylko na tym terenie lipy drobnolistnej. Produkt doceniony już przez Zygmunta Glogera, słynnego XIX w. etnografa.
7. Miód pitny trójniak - produkt, który zawartość alkoholu zawdzięcza wyłącznie naturalnej fermentacji. Zaczyn produktu (brzeczka) powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody. Ten napój był nieodłącznym elementem staropolskiego stołu. Degustacje prowadził właściciel nowootwartej miodosytni regionalnej w Hajnówce.
8. "Kindziuk" (lit. kindzukas lub skilandis) - jest to wyrób mięsny, charakterystyczny dla pogranicza Polski i Litwy. Jest to bardzo twarda, dojrzewająca wędlina; jeden z najbardziej znanych przysmaków regionalnych. Kindziuk ma kwaskowaty, pieprzny smak. Najlepsze skrawki mięsa upychane są do osłonki naturalnej, które później są wędzone a następnie przez wiele miesięcy dojrzewają. Kindziuk prezentował laureat konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
9. Zioła i oleje ekologiczne – województwo podlaskie słynie z produkcji ziół, które w znacznej mierze pozyskiwane są ze stanu naturalnego (okolice Puszczy Białowieskiej oraz rejony nadbużańskie). Druga nasza specjalność - oleje tłoczone na zimno - wyróżniają się walorami probiotycznymi. Producenci z województwa podlaskiego dbają o najwyższą jakość swych produktów więc wielu z nich dysponuje certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Produkty te zostały wykorzystane w daniach oferowanych na przyjęciu. Na przyjęciu obecny był właściciel „Ziołowego Zakątka” z Korycin gm. Grodzisk, laureat krajowego konkursu ekologicznego.
10. Babka i kartacze z Suwalszczyzny – produkty te będą serwowane przez laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Pani Maria Juśkiewicz prowadziła restaurację z daniami regionalnymi „Pod Jelonkiem” w Jeleniewie.
11. Biebrzański leszcz w zalewie octowej – prezentowany przez laureatkę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.
12. Sękacz i mrowisko – na przyjęciu prezentowane będą sękacze i mrowiska wykonane przez producentkę z okolic Wigier. Dodatkową atrakcją był pokaz wykonywania sękacza na żywo.
Inne atrakcje:
1. Występy dziecięcego Zespołu Tańca Ludowego "Bystry" z Augustowa (przy wsparciu Burmistrza Augustowa)
2. Galeria Samorządowa prezentowana przy współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Supraśla.
3. Pokazy rękodzieła wykonane przy współpracy z Wojewódzkim Ośrodkiem Animacji Kultury:
- wykonywanie kotylionów,
- pokaz pracy garncarza,
- pokaz pracy tkaczki,
- „Kurpie Zielone” w strojach ludowych.