"Warsztaty kulinarne podczas czwartkowych obiadów dla zdrowia"
Realizacja przedsięwzięcia „Warsztaty kulinarne podczas czwartkowych obiadów dla zdrowia” odbyła się w dniu 15 maja 2014 roku w Centrum Konferencyjno – Bankietowym „Knieja” w Supraślu. Uczestnikami spotkania były osoby z terenu województwa podlaskiego. Na spotkanie zaproszeni uczestnicy byli dowiezieni i odwiezieni specjalnie na tą okazję wynajętymi autokarami.
Całe spotkanie było prowadzone przez tzw. Mistrza Ceremoniału – Dariusza Szadę – Borzyszkowskiego, który jest wykwalifikowanym i doświadczonym konferansjerem. Następnie p. Danuta Pawłowska zaprezentowała swój wykład pt. „Alkohol a cukrzyca”. Przedstawiła w nim ogólny wpływ alkoholu na organizm człowieka ze szczególnym naciskiem na wpływ alkoholu na organizm osoby chorej na cukrzycę. Uzupełnieniem wykładów były slajdy ułatwiające przyswojenie zdobytej wiedzy.
W dalszej części spotkania były warsztaty kulinarne, w której znane osoby wraz z zaproszonymi gości przyrządzały dania z przygotowanych i wyselekcjonowanych uprzednio produktów. Przygotowano m.in.: zupę – krem z białych warzyw, kurczak ze szpinakiem i serem korycińskim, sałatkę z fasoli szparagowe, owoce w gorzkiej czekoladzie i wiele innych potraw, które potem trafiały na stoły w celach konsumpcyjnych.
Oprócz tego podczas trwania całego spotkania można było bezpłatnie zmierzyć poziom cukru we krwi oraz ciśnienia lub zasięgnąć porady lekarskiej.