Relacja z wyjazdu studyjnego - Włączanie produktu regionalnego do oferty turystycznej na Łotwie
Włączanie produktu regionalnego do oferty turystycznej na Łotwie było tematem wyjazdu studyjnego zorganizowanego w dniach 08-10 września 2014 roku na Łotwę. W wyjeździe uczestniczyło 26 osób, w tym przedstawiciele sieci KSOW, drobni producenci żywności, przetwórcy, kwaterodawcy oraz doradcy branżowi.
Wyjazd zorganizował Sekretariat Regionalny KSOW w województwie podlaskim wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Program wyjazdu rozpoczął się od wizyty w parku żywieniowo-turystycznym „Rāmkalni”, który posiada szerokie spektrum działania, począwszy od skupu produktów rolnych od regionalnych producentów, po przetwórstwo tych produktów, ich sprzedaż w restauracji (również jako gotowe dania), po świadczenie usług turystycznych (ścieżki rowerowe, wyciągi krzesełkowe i in.).
Kolejnym punktem pierwszego dnia programu była wizyta w winiarni „Pīlādži”. Zaprezentowano nam tu metody produkcji, system sprzedaży i marketingu lokalnych napojów alkoholowych (nalewki, wina). Turyści mają możliwość ich nabycia w firmowym sklepie zlokalizowanym w winiarni.
W drugim dniu miały miejsce kolejne wizyty w gospodarstwach produkujących produkty regionalne.
Strusia farma o nazwie „Indrāni”, którą odwiedziliśmy, jest jedną z nielicznych na Łotwie, realizującą pełny cykl produkcyjny, tj. od strusiego jaja po wyroby mięsne. Producent posiada w swoim gospodarstwie sklep, w którym turyści oprócz produktów ze strusiego mięsa (kiełbasy, konserwy i in.) mogą kupić strusie suweniry (malowane jaja, pióropusze, wyroby ze strusiej skóry i in.) oraz kosmetyki (np. maści na bazie tłuszczu ze strusia do masażu).
W miejscowości Sigulda, będącej jednym z głównych centrów turystyki na łotewskich obszarach wiejskich, miało miejsce spotkanie z specjalistami oddziału Łotewskiego Centrum Doradztwa Rolniczego i Szkoleń (z ang. LRATC). Tutaj odbyły się wykłady (seminaria), które przybliżyły nam pracę łotewskich służb doradczych, z uwzględnieniem działań pod kątem produktu regionalnego i turystyki.
Następnie udaliśmy się na spotkanie z menadżerem infrastruktury turystycznej w Piedzīvojumu Parks „Tarzāns” (wyciągi krzesełkowe, parki linowe, ściany wspinaczkowe i in.) w Sigulda. Pokazano nam, w jaki sposób w praktyce można wykorzystywać walory przyrodnicze (teren pagórkowaty) i historyczne regionu.
W dalszej kolejności odbyliśmy wizytę w gospodarstwie „Sautlāči”. Właścicielka gospodarstwa prowadzi tu hodowlę szynszyli oraz przepiórek. Z szynszyli pozyskiwane jest mięso, a także futerkowe skórki (używane są w regionie jako różnego rodzaju ozdoby oraz jako surowiec do wyrobu ubiorów i okryć). Przepiórcze jaja stały się drugim źródłem dochodu rolniczki - zaopatruje nimi restauracje oraz sklepy w regionie, w których kupują krajowi i zagraniczni turyści.
W dniu trzecim miało miejsce spotkanie z samorządem miejscowości Limbaži. Miejscowe władze kładą duży nacisk na rozwój turystyki i produktu regionalnego. Wśród wielu realizowanych przez samorząd projektów ważne miejsce zajmuje inicjatywa pn. „Made in Limbaži” - ma ona na celu identyfikację, włączanie do współpracy oraz promocję na zasadzie certyfikacji producentów produktu regionalnego.
W gospodarstwie agroturystycznym „Noriņi” mieliśmy okazję zapoznać się ze sztandarową koncepcją organizacji kwatery agroturystycznej od podstaw. Kwatera (domki z bali) powstała dzięki pozyskaniu szeregu dotacji z Unii Europejskiej. W ofercie kwatery znajdziemy noclegi, wyżywienie (na bazie regionalnych produktów kulinarnych) oraz szereg atrakcji turystycznych (m. in. gigantyczna huśtawka w lesie, leśna trasa rowerowa wokół gospodarstwa i in.)
Gospodarstwo „Reķi”, które było ostatnim miejscem naszej wizyty, to przykład produkcji roślinnej ukierunkowanej na wytwarzanie soku z owoców jabłek. Rolnik, z 20 odmian jabłoni, w tym tych typowo regionalnych, produkuje sok jabłkowy jakościowy, pakowany systemem bag in box (tzn. worek z kranikiem w kartonie). Turyści mogą nabyć sok zarówno w gospodarstwie, jak i okolicznych sklepach regionu.
Ciekawą atrakcją turystyczną gospodarstwa dla dzieci jest przejażdżka po okolicy kolejką złożoną z wagoników, w których dodatkowo znajdują się jabłka przeznaczone do konsumpcji.
Oprócz interesujących wykładów, opieki merytorycznej eksperta z Łotewskiego Centrum Doradztwa i Szkoleń p. Kristine Ragaine-Volnianko, uczestnikom przedstawione zostały przykłady i dobre praktyki funkcjonujące na Łotwie w zakresie agroturystyki, turystyki wiejskiej i łotewskiego produktu regionalnego. Uczestnicy zdobyli teoretyczną i praktyczną wiedzę, jak można wpływać na wzrost dochodów, wykorzystując walory turystyczne regionu.