Targi Smaki Regionów w Poznaniu
Ponad 35 tysięcy zwiedzających odwiedziło w tym roku targi Smaki Regionów organizowane w terminie 27-30 września 2014 w Poznaniu. Targi te od lat są największym w naszym kraju wydarzeniem promującym polską, tradycyjną i certyfikowaną żywność, ale takiej frekwencji nie spodziewali się nawet sami organizatorzy – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP.
Przez cztery dni na stoiskach ponad 160 wystawców - producentów żywności regionalnej z poszczególnych województw - można było próbować, smakować, ale także zakupić najsmaczniejsze kulinarne rarytasy. Tłumy smakoszy lokalnych produktów zachwycały się oscypkami, różnymi rodzajami miodów, piwem, pierogami, konfiturami, chlebem, czy tradycyjnie wędzonymi wędlinami. Tak ogromne zainteresowanie targami zaskoczyło nawet niektórych wystawców, którzy niekiedy już po dwóch dniach wyprzedali cały zapas towaru, który przywieźli do Poznania. Sygnały te świadczą nie tylko o sukcesie targów, ale także o ciągle rosnącej popularności naturalnych, tradycyjnych i co najważniejsze polskich produktów żywnościowych.
Tendencję tą doskonale odczytują poszczególne województwa, które podczas targów promowały przede wszystkim swoją regionalną kuchnię, ale także kulturę. Stąd na terenie pawilonów stanęły aż dwie sceny kulinarne, na których odbywały się pokazy gotowania z wykorzystaniem regionalnych produktów oraz Scena Głowna, którą zawładnęły ludowe zespoły pieśni i tańca. Skoczne obertasy oraz ludowe przyśpiewki znakomicie wpisały się w charakter targów, jeszcze bardziej podkreślając ich związek z polską tradycją. Nie ma się zatem co dziwić, że zgromadzonej na widowni publiczności nóżki same aż rwały się do tańca. W ten tradycyjne trend doskonale wpisały się także dwa pokazy poznańskich restauracji (Hugo Restaurant oraz Gospody Pod Gajem), zorganizowane na stoisku magazynu „SlowLife Food& Garden”. Próba połączenia nowoczesnego podejścia do kuchni z tradycyjnymi produktami bardzo spodobała się zwiedzającym, którzy ze smakiem degustowali przygotowane na żywo potrawy.
Tegoroczne Targi „Smaki Regionów” przyniosły Województwu Podlaskiemu plon nagród.
Jak co roku podczas Targów „Smaki Regionów” odbył się krajowy finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, na którym wręczono nagrody „Perła 2014” laureatom z naszego regionu.
W tym roku aż trzy produkty z województwa podlaskiego otrzymały to prestiżowe wyróżnienie:
Węgorz wędzony - Pan Marian Bernatowicz
Pierogi wigierskie - Pani Teresa Biziewska
Kibiny - Pani Danuta Bagińska
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.