Czwartkowe obiady dla zdrowia w Gawrych Ruda
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Oddział Wojewódzki w Białymstoku wspólnie z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Podlaskim po raz kolejny zorganizowało przedsięwzięcie pn. „Czwartkowe obiady dla zdrowia”, które odbyło się w dniu 23 października 2014 r. w Gawrych Ruda.
Głównym celem spotkania jest rzetelne poinformowanie uczestników Warsztatów kulinarnych podczas czwartkowych obiadów dla zdrowia o żywności wysokiej jakości, a także promocja tradycyjnych i lokalnych produktów. Dodatkowo, spotkanie dało szansę osobom z województwa podlaskiego na bezpłatną edukację w zakresie zapobiegania i leczenia cukrzycy. Zaprezentowano wykłady i prelekcje na temat zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz prezentacje dotyczące produktów regionalnych i ich wartości odżywczych, sposobu wykorzystania i przygotowania z nich zdrowych potraw. Poruszono też ważną kwestię zasad bezpieczeństwa produkcji żywności, gwarantujących wysoką jakość produktów. Podczas spotkań każdy uczestnik miał możliwość nieodpłatnego skontrolowania wagi i tkanki tłuszczowej, a także pomiaru poziomu cukru we krwi i ciśnienia. Dodatkowo przeprowadzono krótkie konsultacje medyczne dla zainteresowanych.
Cukrzyca zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i powoli staje się poważnym społecznym problemem. Wg danych 20 procent Polaków choruje już na cukrzycę, a następne 20 procent jest nieświadomych swojej choroby. Cukrzyca nie boli, a niestety dopiero jej powikłania zmuszają ludzi do pójścia do lekarza.
Spotkanie miało na celu pogłębienie informacji mieszkańców obszarów wiejskich w tym temacie, którzy nie zawsze mają odpowiednią wiedzę o wpływie diety na leczenie cukrzycy. Przedsięwzięcie obala mity dotyczące diety diabetyków, która powszechnie uważana jest za niesmaczną i ograniczającą swobodę. Na spotkaniach pokazujemy, obok głównych dań, jak przyrządzać desery odpowiednie dla ludzi chorujących na cukrzycę.
Podczas wykładów poprowadzonych przez specjalistów, uczestnicy spotkania mieli możliwość zdobycia wiedzy o konkretnych produktach, ich wartościach odżywczych i sposobach ich wykorzystania w kuchni. Wykorzystanie tej wiedzy w praktyce wydatnie poprawi stan zdrowia i podniesie świadomość ekologiczną uczestników.
Warsztaty kulinarne podczas czwartkowych obiadów dla zdrowia są znaną inicjatywą na gruncie ogólnopolskim.