Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Czwartkowe obiady dla zdrowia w Gawrych Ruda

29.10.2014

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Oddział Wojewódzki w Białymstoku wspólnie z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Podlaskim po raz kolejny zorganizowało przedsięwzięcie pn. „Czwartkowe obiady dla zdrowia”, które odbyło się w dniu 23 października 2014 r. w Gawrych Ruda.

Głównym celem spotkania jest rzetelne poinformowanie uczestników Warsztatów  kulinarnych podczas czwartkowych obiadów dla zdrowia o żywności wysokiej jakości, a także promocja tradycyjnych i lokalnych produktów. Dodatkowo, spotkanie dało szansę osobom z województwa podlaskiego na bezpłatną edukację w zakresie zapobiegania i leczenia cukrzycy. Zaprezentowano wykłady i prelekcje na temat zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz prezentacje dotyczące produktów regionalnych i ich wartości odżywczych, sposobu wykorzystania i przygotowania z nich zdrowych potraw. Poruszono też ważną kwestię zasad bezpieczeństwa produkcji żywności, gwarantujących wysoką jakość produktów. Podczas spotkań każdy uczestnik miał możliwość nieodpłatnego skontrolowania wagi i tkanki tłuszczowej, a także  pomiaru poziomu cukru we krwi i ciśnienia. Dodatkowo przeprowadzono krótkie konsultacje medyczne dla zainteresowanych.

Cukrzyca zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i powoli staje się poważnym społecznym problemem. Wg danych 20 procent Polaków choruje już na cukrzycę, a następne 20 procent jest nieświadomych swojej choroby. Cukrzyca nie boli, a niestety dopiero jej powikłania zmuszają ludzi do pójścia do lekarza.
Spotkanie miało na celu pogłębienie informacji mieszkańców obszarów wiejskich w tym temacie, którzy nie zawsze mają odpowiednią wiedzę o wpływie diety na leczenie cukrzycy. Przedsięwzięcie obala mity dotyczące diety diabetyków, która powszechnie uważana jest za niesmaczną i ograniczającą swobodę. Na spotkaniach pokazujemy, obok głównych dań, jak przyrządzać desery odpowiednie dla ludzi chorujących na cukrzycę.

Podczas wykładów poprowadzonych przez specjalistów, uczestnicy spotkania mieli możliwość zdobycia wiedzy o konkretnych produktach, ich wartościach odżywczych i sposobach ich wykorzystania w kuchni. Wykorzystanie tej wiedzy  w praktyce wydatnie poprawi stan zdrowia i podniesie świadomość ekologiczną uczestników.
Warsztaty kulinarne podczas czwartkowych obiadów dla zdrowia są znaną inicjatywą na gruncie ogólnopolskim.

 

 

 

 

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009