Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyjazd studyjny producentów serów tradycyjnych oraz win z woj. podlaskiego do Gruzji.

02.12.2014

   Celem wizyty było przeniesienie dobrych praktyk w zakresie wprowadzenia do obrotu produktów mleczarskich i winiarskich oraz produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Uczestnikami wyjazdu byli producenci sera oraz instytucji współpracujących w przedmiotowym zakresie, którzy poznali metody wytwarzania, promocji i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych w Gruzji.

   Jednym z elementów programu wyjazdu było seminarium poświęcone sieci sprzedaży oraz certyfikacji produktów lokalnych w Polsce i Gruzji. Wzięli w nim udział przedstawiciele organizacji SEMA - instytutu zajmującego się m. in. rozwojem rolnictwa ekologicznego w Gruzji oraz gruzińscy producenci sera i wina. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń oraz dyskusji o możliwych płaszczyznach współpracy między Polską a Gruzją. Dodatkową atrakcją był wykład poświęcony Gruzji jako kolebce światowego winiarstwa.
Polscy producenci sera i wina jednogłośnie stwierdzili, że wyjazd studyjny do Gruzji dał im możliwość  poznania sekretów popularności gruzińskich produktów regionalnych. Równie ważne okazały się informacje poświęcone wsparciu, jakie gruziński rząd oferuje producentom produktów regionalnych. 

   Szczególnie interesująco wypadła wizyta w serowarni Satho. To właśnie tam wytwarzany jest ser Sulguni - domowy ser gruziński, składnik popularnej potrawy chaczapuri. Sulguni ma umiarkowanie kwaśny i jednocześnie słony smak, przypominający ser mozarella. Charakteryzuje się przede wszystkim elastyczną konsystencją. Ma kolor biały lub jasnożółty. Dojrzewa w ciągu jednego lub dwóch dni. Aby uzyskać charakterystyczny kształt sera, ogrzewa się go w ciepłej wodzie o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza, a następnie formuje w niewielkie kule. Później ser utwardzany jest w temperaturze 12 stopni Celsjusza.

   Uczestnicy wyjazdu odwiedzili również regionalne winnice w Gurdżani i Napareuli, położone niedaleko stolicy Gruzji, Tbilisi. Warto wiedzieć, że w kraju tym rośnie ponad 500 odmian winorośli. Szczepy gruzińskie są endemiczne, czyli występują wyłącznie na obszarze tego kraju. Do najpopularniejszych należą szczepy Saperavi i Rkatsiteli.

   Wyjazd studyjny do Gruzji połączony został z udziałem w dorocznym tradycyjnym festiwalu Tbilisoba - imprezie, której celem jest między innymi prezentacja produktów regionalnych: przede wszystkim serów, win i miodów pitnych. Uczestnicy wyjazdu studyjnego mieli również okazję uczestniczyć w koncercie pieśni gruzińskich oraz prezentacji tradycyjnych tańców, charakteryzujących się niezwykłą, dynamiczną, zapierającą dech choreografią.

   Warto uważnie przyjrzeć się historii tego niewielkiego kraju, będącego państwem kaukaskim, a jednocześnie bardzo europejskim. Gruzja to wspaniałe tradycje winiarskie, sięgające starożytności, oraz wyjątkowy smak serów, będących jednym z najważniejszych elementów lokalnej kultury kulinarnej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009