Wystawa Rolno-Żywnościowa Smaczna Polska w Warszawie
W dniach 24-25 stycznia 2015r. odbyła się w Warszawskim Centrum Expo XXI wystawa Rolno – Żywnościowa z okazji 25-lecia Smaczna Polska. Celem wystawy było ukazanie rozwoju branży rolno-żywnościowej w Polsce na przestrzeni ostatniego 25-lecia. Organizatorami agrowydarzeń były: Redakcja AGRO, DFG Studio i Stowarzyszenie AgroBiznesKlub. Honorowy patronat nad wystawą objął: Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki Janusz Piechociński; Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki; Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski.
W wystawie uczestniczyło ok. 56 wystawców z całej Polski. Nie zabrakło też stoiska Województwa Podlaskiego, na którym prezentowano dorobek podlaskiego rolnictwa i przetwórstwa. Na stoisku Województwa Podlaskiego można było zdegustować produktów firmy „Dażynka” – Nadbużańskie Smaki, z gm. Drohiczyn, która prezentowała tradycyjne wędliny, sery dojrzewające i twarogowe. Dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających cieszył się tradycyjny sękacz i mrowisko z firmy Junakor Sp. z o.o., gm. Milejczyce.
Firma „Dary Natury” Mirosław Angielczyk, z gm. Grodzisk przygotowała degustację herbat i kawy żołędziowej. Napoje były przygotowane w termosach a następnie były serwowane w kubeczkach jednorazowych oraz prezentowała zioła ekologiczne: przyprawy, oleje tłoczone na zimno, miody, przetwory, zioła jednorodne, zaprawki do alkoholu, zioła do kąpieli, produkty zapachowe. W wystawie brała również udział firma Eko-Aronia, z gm. Sztabin, która zajmuje się produkcją ekologicznych soków aroniowych z nad Biebrzy. Soki były przelewane do kubeczków i podawane do degustacji.
Kolejną firmą prezentującą tradycyjną podlaską żywność było Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsnego KBS sp. z o.o., z gm. Mońki, które częstowało uczestników wystawy swoimi produktami m.in. prosiak pieczony, polędwica staropolska, szynka staropolska, boczek tradycyjny, szynka litewska, kiełbasa staropolska. Firma Podlaska Chata z gm. Sokoły, posiadała do degustacji m.in. kiełbasę żywiecką, kiełbasę myśliwską, kabanosy, szynkę z puszczy, boczek z puszczy, polędwicę ze strychu, polędwiczkę z żurawiną.
Stowarzyszenie Macierzanka z Wiżajn prezentowało sery podpuszczkowe dojrzewające. Wszystkie produkty były podawane do degustacji na wykałaczkach i w talerzykach papierowych i jednorazowych. Podlascy rolnicy i przetwórcy żywności zaprezentowali wysokiej jakości żywność tradycyjną i ekologiczną. Udział w wystawie przyczynił się do nawiązania kontaktów z branżą żywnościową i mediami.
Wszyscy wystawcy podczas Gali Agrobiznesu otrzymali okolicznościowy medal Smaczna Polska z podziękowaniem za udział w wystawie. Stoisko Województwa Podlaskiego otrzymało dyplom za najsmaczniejsze stoisko podczas wystawy Smaczna Polska.
Koordynację na stoisku Województwa Podlaskiego pełniło dwóch pracowników Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu”. W obsłudze stoiska brało udział 15 osób. Udział w wystawie został dofinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013r.