Międzynarodowy Festiwal Kuchni 5-6 czerwca 2010 r.
III już edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni odbyła się w Białymstoku w dniach 5-6 czerwca 2010 roku w Parku Planty, a jej głównym organizatorem była Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna. Współorganizator Festiwalu to Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego i Urząd Miejski w Białymstoku.
Impreza odbyła się w formie konkursu kulinarnego, w którym wzieli udział profesjonalni kucharze jak i kochający gotowanie amatorzy. Pierwszego dnia rywalizowali kucharze z Polski 7 ekip dwuosobowych, natomiast drugiego dnia 5 ekip kucharzy z zagranicy. Profesjonaliści gotowali na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentowali gotowe wyroby kulinarne.
Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego była kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony. Ta świetna osobistość i wyrafinowany smakosz życia, słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji. Zaproszeń do udziału w wielodniowych wystawnych balach w "podlaskim Wersalu" nie odrzucali najznakomitsi, utytułowani członkowie europejskiej socjety dworskiej, dodając im blasku i czyniąc z nich odnotowywane w kronikach głośne towarzyskie wydarzenia. Tutejszej gościnności oraz smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej mogli skosztować uczestnicy Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku.
Imprezą towarzyszącą Festiwalu był Jarmark Wyrobów Regionalnych. Park Planty przez dwa dni był miejscem skupiającym ofertę gastronomiczną całego regionu. Poczynając od marynatów, leśnego runa, oferty wędliniarskiej, garmażeryjnej, chlebów i ciast na wyśmienitych nalewkach, ziołach i przyprawach kończąc. Podczas Jarmarku zaprezentowano tradycję rękodzieła na Podlasiu, jak również artystów plastyków białostockich. Przyjezdni turyści mieli możliwość zakupu szerokiego wachlarza oryginalnych pamiątek takich jak ikony, tkaniny dwuosnowowe, rzeźby itp.
Dla mieszkańców województwa podlaskiego oraz przyjezdnych turystów została przygotowana degustacja potraw m.in.: kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej oraz polskiej. Nie mogło zabraknąć cielęciny z dodatkiem podlaskiego sera jak również karczoch.
Kulinarne zmagania uczestników, uświetnił koncert zespołów "Czeremszyny" oraz "Devil Blues". Zarówno kulinaria podlaskie jak i blues to wyróżniki miasta, które chcemy kreować podczas tegorocznej edycji Festiwalu.
Podczas Festiwalu odbyły się również pokazy sztuki barmańskiej, pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach, prezentacja stołu dworskiego, liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami, Podlaskie Kuchcikowo - zabawy kulinarne dla dzieci, pokaz renesansowych i barokowych tańców dworskich oraz spektakl taneczny w wykonaniu Studia Działań Kreatywnych DanceOFFnia.
Trwająca przez dwa dni impreza była doskonałą okazją, aby spróbować bądź zakupić regionalne wyroby kulinarne, wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach dla publiczności m.in. kolacje dla dwojga oraz miło spędzić czas obserwując poczynania profesjonalnych kucharzy na scenie oraz ciekawe występy regionalnych zespołów.
Imprezę poprowadził kolejny raz Karol Okrasa, Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu był Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Głównym sponsorem imprezy był Fabryka Maszyn Gastronomicznych GORT.