Piknik Jagnięcina Podlaska
W niedzielę 24 lipca 2016 r. w godzinach 10.00 - 14.00 podczas IV Festiwalu Kultury Tatarskiej i Zawodów Łucznictwa Konnego Tatarów Polskich, w Białostockim Muzeum Wsi odbył się Piknik Jagnięcy pt. :„Jagnięcina podlaska – walory smakowe i zdrowotne”. Wydarzenie to było wspólnym działaniem Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Białymstoku oraz Regionalnego Sekretariatu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich województwa podlaskiego.
Celem Pikniku było zapoznanie mieszkańców powiatu białostockiego z walorami smakowymi i zdrowotnymi jagnięciny. Jagnięcina jako mięso traktowana jest w Europie jako prawdziwy rarytas. Natomiast w Polsce hodowla owiec jest niewielka. Spożycie mięsa jagnięcego w naszym kraju w przeliczeniu na 1 mieszkańca jest śladowe, w porównaniu do drobiu, wieprzowiny czy nawet wołowiny. Jagnięcina jest produktem zapomnianym, a mogłaby być alternatywą dla drobiu, wieprzowiny i wołowiny.