Produkty regionalne i tradycyjne
Produkty tradycyjne są nie tylko elementem tradycji regionów, stanowią doskonałą podstawę do rozwijania działalności gospodarczej. Wymaga to oczywiście dostosowania działalności do odpowiednich wymogów w zakresie:
- bezpieczeństwa żywności (właściwy miejscowo Powiatowy Lekarz Weterynarii lub Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna dla produktów pochodzenia roślinnego),
- działalności gospodarczej jeśli dotyczy (część produktów może być wytwarzana przez rolników - informacje we właściwym miejscowo urzędzie gminy lub miasta),
- podatkowym (należy wybrać formę opodatkowania, jeśli forma działalności nie mieści się w formule rolnictwa, a przedsiębiorca jest rolnikiem),
- inne związane ze spełnieniem ewentualnych wymogów jeśli dotyczy (BHP, PPOŻ, ochrona środowiska)
Zważywszy, iż uruchomienie przetwórstwa związane jest z pewnym wyzwaniem dla producenta, Samorząd Województwa Podlaskiego wychodzi z inicjatywą Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, której celem jest ułatwienie producentom zrozumienia wymogów formalnych i prawnych.
Zachęcamy również do zapoznania się z raportem zespołu roboczego ds. produktów tradycyjnych i regionalnych, który działając z inicjatywy Premiera RP przeanalizował zasady wprowadzania do obrotu produktów tradycyjnych i regionalnych. Dokument ten zachęca organizacje branżowe i przedstawicieli administracji publicznej do dialogu w zakresie zasad bezpieczeństwa żywności wytwarzanej lokalnie.